Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live 5,3 по Рихтер разлюляха Атина

09 Юни 2015 / 06:06:11  GRReporter
1362 прочитания

Тази сутрин в 4 часа и 9 минути гръцката столица се събуди от мощен земен трус. Според Геодезическия институт на Атинската обсерватория епицентърът е на 26 километра северозападно от Халкида, централният град на остров Евбея.Дълбочината на епицентъра е била само 5 километра и затова трусът се усети силно, въпреки малката си продължителност.
    От Геодезическия институт уверяват, че следсеизмичната активност се развива нормално, с множество трусове от порядъка на 3 степен по Рихтер и с дълбочина олоко 10 километра.
По-рано тази нощ, в 1 часа и 20 минути е бил регистриран друг трус от 4 степен по скалата на Рихтер с епицентър в морето, не 119 километра южно от остров Крит.
    До момента няма съобщения за пострадали или материални щети. Веднага след земетресението коли на Противопожарната защита патрулират в Халкида и района, за да окажат помощ на нуждаещите се.
        Директорът на геодезическия институт Акис Целетис увери, че учените внимателно следят феномена, но до този момент не могат да кажат със сигурност, че става дума за основен трус. “Надявам се това да е първичният трус и да няма по-силен, но засега не мога да кажа нещо такова. Групата ВАН от известно време предупреждаваше за мощен трус в района на Атина, затова и Геодезическият институт бе в повишена готовност. Наблюдаваме внимателно развитието на сеизмичната активност”, заяви той.
    Сеизмологът от Атинския университет Евтимиос Лекас твърди, че конкретното огнище е познато на учените и може да породи трусове до 5,5 степен по Рихтер, а вторичните трусове няма да надвишават 4,7 степен по същата скала.
Очаквайте подробности.

Категории: земетресение Атина остров Евбея Геодезически институт Атинска обсерватория епицентър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus