Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

51 градски и 29 горски пожари за едно денонощие

14 Август 2012 / 12:08:56  Виктория Миндова
964 прочитания

Пожар в центъра на Атина ангажира шест пожарни коли и 20 огнеборци малко след осем сутринта. Пламъците са обхванали стара изоставена книжарница на една от най-централните улици на Атина – Стадиу на нивото на площад Клавтмонос. Книжарницата е в партерния вход на пететажна сграда, която не се обитава и според информацията на ремонтната бригада, която бе на мястото потушаване на инцидента все още не е известна причината за пожара. Улица Стадиу свързва площад Омония с площад Синтагма и е известна, както с търговските си обекти, така и с поредицата от представителства на големи банки. По време на гражданските вълнения през февруари тази година, когато влезе в сила втория Меморандум за финансова помощ на същата улица бяха опожарени умишлено сградите на няколко банки и киното Атикон.

Според свидетели на място не се е чуло избухване, нито са били забелязани необичайни действия в района преди пожара. Предполагаемата причина засега остава авария. Реакцията на противопожарните сили е била незабавна и стихията не се е разпространила в магазините в съседство. “Няма щети в нашия магазин”, заяви за GRReporter управителката на съседния до книжарницата търговски обект, който продава младежки дрехи и бельо.

В средата на август гръцката столица е почти празна и повечето столичани използват дните около 15 август (Успение богородично, който е национален празник в Гърция и официален неработен ден), за да излязат в почивка. Движението по улиците на града е спокойни и противопожарните сили са успели да стигнат до мястото на инцидента за кратко време. Не такава е ситуацията с пожарите в провинцията и горските райони. Там достъпът до центъра на стихиите е по-труден и риска за разпространение е по-голям. Според данните на противопожарната служба между шест часа сутринта на 13 август и шест часа сутринта на 14 август в Гърция са възникнали 51 градски и 29 горски пожара.

След почти седмица борба с разрастващите се пламъци, пожарът в Света гора на третия крак на Халкидически полуостров е овладян и е под контрол. Засегнати над две хиляди декара иглолистни гори и земеделски земи, съобщава Катимерини. Според телевизия Скай в борбата с природната стихия са взели участие 64 противопожарни коли, 175 пожарникари, 58 души от сухопътните отряди, 15 специализирани самолета и пет противопожарни хеликоптера. Най-голямо предизвикателство за огнеборците в борбата с пожара е било липсата на добра инфраструктура, за да може да се стигне до центровете на пожара. В сътрудничество с противопожарните сили са били мобилизирани 27 граждански водоноски и 128 доброволци. Българското правителството е изпратило две противопожарни коли с осем огнеборци, а сръбското осем коли с 49 огнеборци. Министерството на военната защита също е подало рамо и е изпратило 314 военни с 25 специализирани машини и два хеликоптера Chinook.

Пожарът в Кипър в провинция Лемесос е бил овладян след като завзе районите на Хирокитиа, Вавациния и Като Дри. Полицията арестува трима  кипърци от турски произход по подозрения за умишлен палеж. Имерисия съобщава, че един от тях е признал, че са запалили кабели в околността, за да извлекат медните жици за вторични суровини. В момента разследването продължава. Десетки пожарникари и доброволци се бореха с природната стихия в неделя, за да могат да ограничат и в последствие да потушат пожарите преди да са стигнали до населените места. В понеделник огънят е бил частично ограничен, а във вторник към шест часа сутринта е бил напълно прекратен. Общата площ на пожара се разпростира на 13 квадратни километра, като четири квадратни километра дива природа са напълно опустошени.

Междувременно стана ясно, че пострадалият през уикенда мъж в пожара в Аркадия на полуостров Пелопонес почина в атинската болница КАТ, в следствие раните си. Лекарите съобщават, че 60-годишният пострадал е имал 60% изгаряния по тялото и състоянието му е било много тежко. Погребението ще се извърши във вторник в пет часа следобед в село Анемодури, в района на Мегалополи.

Категории: ОбществоКриминална хроника пожари палежи Света гора Атина помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus