Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

50 нови дестинации след сливането на Aegean с Olympic Air

01 Ноември 2013 / 18:11:18  GRReporter
1110 прочитания

Увеличение на туристическия поток към Гърция с над 650 000 места през 2014 и прекъсване на спада на вътрешния пазар са целите на новия въздушен превозвач, който бе създаден след сливането на авиокомпания Aegean с Olympic Air. Основната стратегия на новосформираната компания е насочена към по-ниски цени на билетите, връзка с губещи дестинации, 15 нови дестинации в чужбина и увеличение в броя на полетите, съобщи заместник-директорът на Aegean Евтихиос Василакис.

От следващата година Aegean и Olympic Air ще обслужват заедно 250 дестинации, от които 205 са към летища в чужбина. По преценки на компанията ще бъдат създадени 750 000 – 800 000 нови пътнически места в международните полети. Във вътрешността на Гърция компанията ще обслужва пътниците към 50 дестинации.

От 2014 компанията ще лети до 45 – 50 нови дестинации от осемте съществуващи бази в страната. Очаква се да бъде създадена нова база в Ханя на остров Крит, а полетите от Атина ще бъдат увеличени с 15 дестинации.  15-те нови дестинации за 2014 включват летищата в Бирмингам във Великобритания, Марсилия и Нант във Франция, Цюрих в Швейцария. Хамбург, Хановер и Нюрнберг в Германия, Копенхаген в Дания, Катания в Италия, Абу Даби в Обединените Арабски Емирства, Бейрут в Ливан и Пафос в Кипър и в още четири града, сред които Стокхолм или Осло, Любляна и Дубровник.

След сливането Olympic Air се превърна в дъщерна компания на Aegean, която възнамерява да запази и двете търговски имена (Aegean и Olympic Air) със съответните системи за резервации. Общият брой на самолетите на новата компания е 45, служителите – 2 900 и пътническият трафик – 8,4 милиона души. Спестяването на разходи от съвместните дейности, които ще се извършат през следващите 6 – 14 месеца се очаква да възлезе на 35 милиона евро годишно. След сливането се очаква да бъдат анулирани малък брой работни места в администрацията, но Василакис увери, че през лятото на 2014 броят на служителите ще е по-голям от днешния.

Компанията изрази желанието си да прехвърли ползите от сливането и към своите пътници с по-конкурентни цени на билетите, с увеличаване на бонусите към редовните клиенти на двете досегашни компании и разширяването на своята мрежа. Относно цените Aegean обяви две нови категории в икономическата класа: GoLight и Flex. Цената на билетите до Атина ще започват от 24 евро и ще започнат да се предлагат на клиентите на Olympic Air от февруари 2014. Събраните точки от пътуванията на собствениците на карти с привилегии ще важат от първия момент за клиентите и на двете компании. След срещите си с представители на отдалечени дестинации в Гърция новата компания реши да подкрепи губещите дестинации, които досега се обслужваха от Olympic Air с учредяването на втори евтин билет от 39 евро от и към конкретните места. В тази връзка Aegean ще промени цените си за пътуванията от губещи дестинации в Гърция към чуждестранни летища, като намаленията на цените стигат до 140 евро. Освен това се планира увеличение на полетите по време на туристическия период (юли – септември) без да има нужда от държавно финансиране.

Създаването на новия въздушен превозвач е станало възможно благодарение на усилията на шест консорциума – Т. Василакис, А§П Ласкаридис, А. Констандакопулос, Д.  Йоану, Г. Давид, банка Пиреос и 52 000 акционери. Евтихиос Василакис допълни, че компания Aegean и Olympic Air ще има водеща роля в промените, които се очакват както в гръцкия, така и в туристическия пазар на околните страни.

Той посочи, че вътрешният пазар, който е отчел спад от 30 на сто в пътническия поток и 40 на сто в печалби е започнал да се нормализира. Най-осезаемо е покачването на трафика в международните полети към всички летища в Гърция и най-вече към Атина, където броят на чуждестранните пътници се покачи с 4,5 на сто. Повишен е също броят на пътниците от Русия. От общо 1,2 милиона руснаци, които се смята, че са посетили Гърция през 2013, компанията е превозила 220 000 посетители (440 000 пътници).

Целта на компанията през следващите десет години (2013 – 2023) е да увеличи своя дял на международния пазар с 15 – 25 на сто. Перспективите за растеж на мрежата са за 70 самолета, 350 международни дестинации и 14 – 15 милиона пътници, от които 9 – 10 милиона ще са от други държави. Те се основават на проучването на агенция McKinsey за развитието на гръцкия туризъм до 2021, според което посещенията от чужбина ще се увеличат до 22 – 24 милиона и ще увеличат средните годишни инвестиции с около 3,3 милиарда евро. 

Категории: ИкономикаКомпании Aegean Olympic Air самолети дестинации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus