Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

50 на сто от военните искат да напуснат армията в следващите пет години

16 Септември 2010 / 20:09:45  Виктория Миндова
1875 прочитания

Над 50 на сто от военните в Гърция искат да напуснат армията, ако имат възможност в следващите пет години. Основните причини изтъкнати от служещите са незадоволителното заплащане, лошото качество на живот и семейната среда. Това показа статистическото проучване на VPRC по поръчка на гръцкото списание Monthly Review. Допитването е извършено с представителна извадка от общо 1426 военнослужещи от три основни ранга и показва едно общо недоволство от условията в модерната гръцка войска.

Повече от 80% от запитаните настояват за промяна на методите на оценка на служещите и приблизително същият процент смятат, че трябва да се въведат коренни промени в системата на войската. Над 70% са недоволните от факта, че партийната принадлежност играе важна роля за израстването в служебната йерархия. Голям е процентът на военнослужещите, които смятат, че липсва добра комуникация във вертикала на войската, т.е. от главнокомандващия към неговите подчинени. Малко повече от половината участници в изследването са недоволни от пенсионната програма на Министерството на отбраната, но пък за сметка на това трима от всеки четирима запитани смятат, че нивото на здравните услуги и осигуряване е доста добро.

Важно е да се отбележи, че 88% от запитаните са категорични, че в следващите пет години пенсионният план в армията ще се влоши. Статистическото проучване е проведено в по-голямата си част в началото на 2010 година, преди сключването на договора за финансова помощ с Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия познат като Меморандума. Издателят на списанието Monthly Review Вангелис Хорафис коментира с нотка на черен хумор, че ако военните са знаели какви съкращения очакват държавния сектор след влизане в сила на Меморандума, процентът на черногледците в армията е щял да бъде сто на сто.

Недоволството в редиците на гръцката армия е насочено и към състоянието на материалната база. Трима от всеки четирима пък смятат, че обществеността не подкрепя и не оценява важността на военната професия. 17% от служещите заявяват с гордост, че да бъдеш военен не е просто професия, а призвание, което заслужава уважение. Проблемът с правата на военнослужещите е друга наболяла тема, което личи от отговора на въпроса „Смятате ли, че гръцката армия има нужда от създаването на позиция военен онбуцман ?” „Да” са отговорили почти 100% от запитаните.

Категории: ПолитикаАктуално Армия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus