Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

50 милиона евро загуба на ден за износителите от транспортната стачка

01 Октомври 2010 / 14:10:50  Виктория Миндова
871 прочитания

Около 50 милиона евро на ден губи държавата от блокирането на транспорта на стоки и продукти в страната, а над 200 предприятия-износители са закрили дейност поради прекратяване на договорни отношения с клиенти в чужбина. Горчивите факти бяха представени от председателя на Гръцката асоциация на износителите Христина Сакеларидис, която събра журналисти на пресконференция свързана с последиците от стачките в страната в последната година. Тя каза, че последствията от постоянните протести и блокади остават неизбежно за сметка на износителите в страната и нараняват изключително имиджа на Гърция и нейните стоки в чужбина. „Знаем, че протестиращите искат да защитят своята позиция, но така държат заложник най-продуктивната част от гръцката икономика,” заяви Христина Сакеларидис. Тя посочи, че превозвачите са сътрудници, а не врагове на производителите и износителите в страната, като призова към диалог и разбирателство.

„Всички ние сме крикове в една и съща верига,” обясни председателят на Съюза на износителите от остров Крит Алекивиадис Калабокис, който също бе участник в дискусията по покана на Христина Сакеларидис. Той посочи, че колкото по-трудно е една стока да намери постоянно присъствие на щандовете в супер-маркетите в Европа, толкова по-лесно е тя да загуби това място. „Ако утре гръцкия зехтин липсва в на рафтовете на германския супер-маркет, той ще бъде заменен с испански, италиански и дори турски,” поясни Калабокис, като посочи, че това е лукс, който Гърция днес в период на криза не може да си позволи. Бизнесменът обвърза в своето представяне туризма, производството и износа, като поясни, че гръцкият продукт за чужденците символизира и романтиката на Средиземноморието, познато от летните почивки през годините. Той е търсен не само поради високото му качество, но и доброто име, което е било изградено през годините. Това име вече губи позициите си, казва критският износител, защото гръцките фирми не могат (поради стачки, протести и блокади) да доставят дадените поръчки навреме.

В този ред на мисли председателят на Асоциацията на износителите от северна Гърция Димитрис Лакасас заяви, че не е реалистично премиерът Георгиос Папандреу да говори за fast track (бърза и лесна процедура) при износа, когато не е осигурен free track (свободен път ) за транспорта на гръцките стоки. Той заяви, че за първите седем месеца на 2010 година Гърция е отбелязала само 3% ръст на износа в сравнение със същия период на миналата година, а средната степен на този показател за страните от еврозоната е 11%. Димитрис Лаканас оцени специално за GRReporter амбициите на министъра на икономиката и развитието Михалис Хрисохоидис за удвояване на износа към БВП до 2014 година като положителни. На въпроса как специалистите виждат осъществяването на този план, Лаканас заяви, че е съгласувана специална програма за действие между правителството и бизнеса в страната, която трябва да започне да се прилага от началото 2011 година. Председателят на критския съюз на износителите Алекивиадис Калабокис добави, че има много добри примери за диверсификация производството и износа по райони, който действа успешно в Италия и в Испания, и могат да бъдат приложени със същия успех в Гърция.

Часове преди срещата стана ясно, че след дълги преговори е настъпил разкол в редиците на стачкуващите шофьори и блокадите са били отменени. Над 6000 хиляди контейнери чакат да бъдат извозени от пристанище Пирея, за да стигнат до крайните потребители, като по оценка търговските организации в страната ще е необходимо повече от месец преди да се успокои обстановката на пазара. Между шофьорите на камиони и цистерни за обществено ползване все още има поддръжници на идеята стачката да продължи, но мнозинството от председателите на общинските съюзи на превозвачите отстъпиха след срещата с министъра на икономиката и развитието Михалис Хрисохоидис. Министърът се е обвързал с обещанието, че шофьорите засегнати от либерализацията на транспортния пазар ще бъдат включени в новия инвестиционен закон, с право на финансиране от фондовете по Националния рамков договор за стабилност и развитие.

Категории: ИкономикаПазариАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus