Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

50 хиляди нови работни места бяха открити с помощта на европейските пари

21 Юли 2010 / 17:07:05  Виктория Миндова
1624 прочитания

50 хиляди работни места са открити от началото на годината, като резултат от новите  програми на Бюрата по труда в съдействие с Министерството на заетостта и социалното осигуряване. Финансирането на програмите се извършва изцяло от евро-субсидиите отпуснати по Националния рамков договор за стабилност и развитие (ЕСПА). Усвоените средства представляват 7, 56% от общо отпусната сума от 2,9 милиарда евро към трудовото министерство. Всичко това стана ясно на пресконференция свикана от министъра на труда и социалното осигуряване Андреас Ловердос. Той подчерта, че правителството и най-вече повереното му министерство са били изключително затруднени и ангажирани с изготвянето на новия трудов закон, което обаче не им е попречило да работят и в посоката на създаване на нови работни места, независимо от трудните икономически условия в страната.

Според статистиката най-много работни места са създадени в областта на туризма, които в много случаи са свързани със сезонна заетост. Поради тази причина специалстите прогнозират, че проблемът с обема на безработните ще се възвърне с пълна сила в края на октомври тази година. Като превенция за смекчаване на ефекта на бумеранга, министерството лансира една нова програма за подпомагане на туристическите предприятия. Одобрените по тази програма ще могат да запазят работност си място, като бюрата по труда субсидират част от работната им заплата и така намалят оперативните разходи на работодателите.

Управляващите планират да създадат още 65 хиляди работни места до края на годината, чрез които Министерството на труда и програмите на работните бюра в страната ще усвоят общо около 530 милиона евро до декември 2010. Очаква се и пускането на една нова програма, която ще служи за интеграция на специални обществени групи към икономическия живот на страната.  Председателят на Организацията на трудовите бюра в страната Илияс Кикилияс (ОАЕД)  заяви, че социално слаби, инвалиди, бивши затворници и наркотично зависими преминали лечение ще могат да се възползват от възможността да започнат свои бизнес с ниско лихвени или безлихвени кредити, предоставени от новата програма.

В областта на социалната политика министерството се ангажира да отвори нови детски градини и ясли, като за целта са определени 45 милиона евро.  Проблемът с местата в държавните детски градини стои на дневен ред от много години, като само от началото на годината са получени около30 хиляди молби за приемане на малки деца в дневни занимални, които не са могли да бъдат удовлетворени поради недостиг на материална база и персонал. Илияс Кикилияс обеща, че с помощта на Националния рамков договор за стабилност и развитие ще министерството ще финансира проекти за изграждането на новите детски градини, а бюджетът за три години достига 100 милиона евро.

Категории: ИкономикаПазари работа безработица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus