Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

50 000 евро за връщане на село

21 Септември 2014 / 12:09:05  GRReporter
1455 прочитания

Гръцкото правителство започва да прилага програма за подкрепа на млади хора, които искат да се завърнат в провинцията и да се занимават със земеделие и животновъдство

Националното портфолио от европейските фондове предвижда специални мерки за подпомагане на млади фермери, в размер на 400 милиона евро. В рамките на 6 години 18 000 млади хора ще получат до 50 000 евро за нови бизнес начинания в провинцията, От тях 16 000 души ще получат общо 300 милиона евро за да станат земеделци, а 2000 нови фирми, така наречените „start-ups”, които изберат да се занимават със земеделие и храни, ще получат 100 милиона евро.

Новият  национален план за Единна земеделска политика, който разделя страната на 3 зони, коригира стойността на индивидуалните права на гръцките производители, и има много благоприятен режим за млади фермери при преките помощи..

По-конкретно, предвижда се младите земеделски производители под  40 години  да получат с 25% по-големи помощи в сравнение с други земеделски производители, в размер на 50 милиона. евро годишно, тоест  2% от фондовете, ще влезе в сила максимална горна граница на субсидиите и преразпределителна премия от около 50 милиона евро годишно до 2020 за тези млади хора, които искат да влязат в земеделието.

Младите земеделци, които ще имат право на помощ  ще трябва да изпълнят задълженията си по бизнес плана в рамките на 5 години от одобряването на помощта.

Помощта от 50 000 евро ще се дава под формата на капитал на 3 вноски. Първата ще е в размер на 70% от одобрената сума на помощта, Останалите 30% ще се превеждат според изпълнението на бизнес плана.

Право да кандидатстват ще имат физически лица, постоянни жители на Гърция, които за първи път са регистрирани като земеделци през последните 14 месеца преди кандидатстването, и които отговарят на следните условия:

• Имат професионални умения или се ангажират да придобият такива в рамките на 36 месеца от одобрението.

• представят бизнес план с максимална продължителност 5 години, с конкретни цели и междинни срокове за развитието на земеделските дейности.

Програмистът, спечелен от земята

Панайотис Паганис е на 39 години, от Гаргалианос, Месиния, и е следвал програмиране. След приключване на следването се връща към земеделието. „Семейството ми имаше малка ферма с лозя и маслини и без много да мисля реших да стана земеделец” казва той за вестник Етнос, уточнявайки, че никога не е съжалявал, въпреки трудностите.

Разширил е обработваемите площи, увеличавайки значително производството. Както гроздето, така и зехтинът се вземат от кооперациите в района. Според Паганис, в последно време производителите се опитват да създадат група с цел стандартизирането на продуктите.

Големият проблем според него, с който се сблъскват всички производители е увеличената стойност на производството. Оплаква се че разликата между цените на продуктите при излизането им от нивата  и при продажбите им в магазините е огромна. Според Паганис обаче кризата не е засегнала толкова земеделието, защото винаги ще има нужда от храна. И това е факторът, който привлича все повече млади хора да се занимават със земеделие.

Земеделието се превръща в магнит

Все повече млади гърци напускат големите градове и се завръщат на село, за да се занимават със земеделие и животновъдство. Земеделският сектор днес обхваща 11% от активното население, и тенденциите са възходящи.

Интересът е както към земеделието, така и към животновъдство, но също така и към други отрасли като пчеларство. Над 25% от заявленията за помощи идват от Централна Македония, 14% от Крит, 11% от Западна Гърция и Източна Македония-Тракия, следват Тесалия и Пелопонес.

Очаква се да бъдат одобрени 8000 искания, според секретаря по европейските фондове на министерството на земеделието Димитрис Ятридис на стойност около 140 милиона евро.

И 39-годишната Васо Пападопулу от Преспес е привлечена от новата програма. Тя се занимава с отглеждане на бобови растения и със животновъдство. Макар че е увила за медицинска сестра в Солун, заедно с мъжа си се връща в Преспес и избират да се занимават със селско стопанство, отглеждайки преспански фасул. От три години се занимават и с животновъдство, отглеждайки преспански късороги говеда.

Според нея без субсидии е много трудно, ако не и невъзможно малка ферма да стъпи на краката си, при цените, които получават земеделците за продуктите си. И тя, като много други, е взела кредити, за да закупи машини. Положителното според нея е, че с новата програма ще е между онези, които ще бъдат облагодетелствани от промените. Бобовите растения за първи път влизат в списъка със субсидиите и това много ще им помогне. Увеличени са субсидиите и животновъдството, в сравнение с преди.

 

Категории: земеделие животновъдство млади хора субсидии европейски програми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus