Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

5-те предложения на Атина за утрешното заседание на Eurogroup

10 Февруари 2015 / 13:02:42  GRReporter
1186 прочитания

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис ще предложи компромисно решение на европейските партньори по време на утрешната среща на Eurogroup. Предлага се новото споразумение да важи за следващите 6 месеца, до 31 август. Договорът предвижда ключова роля да има Международният валутен фонд, да бъдат покрити финансовите нужди на страната до лятото и кредиторите да се съгласят с някои социални придобивки, които вече бяха обявени.

„Споразумение-мост“ вместо Меморандум

Шестмесечното „споразумение-мост“ ще бъде представено на утрешната извънредна среща на финансовите министри от еврозоната и ще бъде окончателно оформено през следващите дни. Гръцкото правителство предпочете този компромис с европейските партньори вместо да поиска продължаване на сегашната кредитна програма. И то защото не иска да нарича новото споразумение „Меморандум“, а „споразумение-мост“.

Ключова роля за Международния валутен фонд

Въпреки това в споразумението централна роля ще играе надзорната тройка, т.е. и Международният валутен фонд, въпреки първоначалните изявления на правителството. Точната роля на тройката ще бъде преразгледана, така че да не идват повече в Атина технократите надзорници. Този въпрос ще бъде обсъден от Варуфакис и генералния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на утрешната среща на Eurogroup.

Новото споразумение съдържа 70% от стария меморандум

Според източници, гръцкото предложение за компромисно решение, което ще представи Варуфакис на европейските партньори, ще включва 70% от стария меморандум и ще има следните характеристики:

  • Покриване на финансовите нужди на страната с изплащане на поне част от останалите вноски според старата програмата в размер на 7,2 млрд. евро – в това число и 1,9 млрд. евро към Гърция – с цел да бъдат покрити всички задължения на страната и главно около 7 млрд. евро по облгациите на Европейската централна банка, чийто падеж е през юли и август.
  • Намаляването на дълга с техническата система за обмен -Swaps-, която ще влезе в сила 1 септември 2015.
  • Оползотворяване на държавното имущество и приватизация, като членове на финансовото министерство се обявяват категорично за завършване на приватизирането на пристанището в Пирея, въпреки изявленията на министъра на корабоплаването Танасис Дрицас.
  • Драстично намаляване на предвиждания първичен излишък до 1,5% от БВП вместо досегашния 3%. От финансовото министерство смятат, че 2014 ще приключи с първичен излишък от порядъка на 1,49% от БВП.

Споразумението ще съдържа и 10 „реформи-изненада“, договорени с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Сред мерките, включени в новото споразумение на Гърция с кредиторите ѝ, ще бъдат включени и десет «реформи-изненада», както ги наричат членове на кабинета, които ще бъдат обсъдени с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия. Той пристига днес в Атина и довечера ще вечеря с финансовия министър Варуфакис.

Тези 10 реформи ще заместят 30% от твърдите мерки в меморандума, които така и не бяха приложени.

 

Категории: СИРИЗА преговори кредитори Eurogroup финансов министър тройка меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus