Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

4,4 на сто ще е рецесията в Гърция за 2012

23 Февруари 2012 / 13:02:46  GRReporter
1074 прочитания

Рецесията в Гърция за 2012 година ше е от порядъка на 4,4 на сто, се твърди в годишния доклад на Евопейската комисия за състоянието на местната икономика, огласен днес в Брюксел. Това е значително по-ниска стойност от отчетената за 2011 7-процентна рецесия, но свиването на гръцкия БВП продължава да тсава с бързи темпове. Само преди няколко месеца, през есента на 2011, Европейската комисия в подобен доклад предвиждаше 2,8 на сто рецесия в Гърция през 2012. Според Европа основните причини за гръцката рецесия са изключително ниското доверие както на потребителите, така и на инвеститорите. Намаленото външно търсене ще е съпроводено и с намалено вътрешно търсене в следствие на реформирането на трудовия пазар, което е съпроводено със съкращаване на заплати на на пенсии. Намаляването и на заплатите в частния сектор допълнително засилва тенденцията към рецесия.
    Европейската комисия предвижда спад в износа от Гърция към други страни, въпреки положителните тенденции в последните три години и въпреки съкращаването на разходите за труд. Очаква и спад във вноса поради намаленото вътрешно потребление.
    За първи път Комисията отчита появата на дефлация макар и от 0,5 на сто - следствие от песимистичните очаквания за бъдещето, прекалено високите данъци върху доходите и оттеглянето на държавните поръчки за определени индустриални сектори.
    В доклада се твърди още, че пазарът на труда ще продължи да е подложен на болезнени спазми, а безработицата през 2012 ще се увеличи над стойността си за 2011, която бе 20 на сто. Минималната заплата ще се намали с 22 на сто, а разходите за труд с 15 на сто в следващите три години.

Категории: криза в Гърция рецесия безработица дефлация Европейска комисия пазар на труда съкращаване на заплати и пенсии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus