Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

421 плажове в Гърция получиха „лазурни” награди

01 Юни 2010 / 10:06:03  GRReporter
3514 прочитания

Бреговете около област Атика продължават да бъдат заобиколени с огради – телени мрежи, железни огради, стени, спортни и туристически обекти препречват свободния достъп на гражданите до плажовете. Жителите на Атика от години искат да бъде подсигурен свободния достъп до плажовете, а в момента се работи върху план, според който ще бъде премахнато заплащането на билетите за вход на организираните плажове в Атика. По-точно се предлага да се заплаща единствено за определени услуги като наемане на шезлонг, чадър и т.н.

По-принцип всички плажове би трябвало да са без входна такса, така че всеки който иска да си легне на кърпата и да не използва шезлонг или други услуги, да не заплаща никаква такса, казва заместник председателката на потребителската организация ΕΚΠΟΙΖΩ Панайота Калапотараку. Най-вероятно вхдоната такса ще бъде премахната поетапно, но след като изтекат договорите на частниците с общините, съобщава вестник Вима.

Вече започнаха и първите срутвания на незаконни постройки по плажовете. „Не трябва да се позволява е да затварят плажовете и да бъдат използвани или от държавата, или от частници и да нямат достъп до тях всички граждани” казва г-жа Калапотраку. Цените на билетите за частните плажове на Атика започват от 5 евро и достигат до 25 евро на човек.

Например в района на Алимос от плажна ивица в размер от 2,5 км. хората могат да се къпят без пари на плажове, които се разполагат на 1,5 км. Има две свободни крайбрежия, които са под отговорността на общината и два оградени частни плажове.

Междувременно излезна списъка с наградените гръцки плажове. 421 гръцки брегове ще развяват синия флаг, който показва, че изпълняват условията за наградите. Гърция взе сребърен медал сред 49 държави, а на първо място е Испания, която има най-голям брой плажове. На трето място е Франция.

Според Гръцката компания за защита на природата, координатор на международната програма в страната, по време на раздаването на наградите, първото място е взела най-източната част на остров Крит наречена Ласити с 42 лазурни брегове. Като цяло бреговете на Крит дръпнаха на предните места с общо 97 сини знамена, последвани от остров Родос с 33 знамена, Керкира с 35, Митилини с 12, Закинтос с 8, Скиатос с 8, Кефалоня с 10 и Кос с 5. Островът с най-много сини знамена или иначе казано с най-бистри води и поддържани крайбрежия е Родос и най-вече областта около Калитеа, която получи 25 знаменца.

 

Категории: Актуално плажове брегове Гърция Родос Кефалоня Крит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus