Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

4-годишният бизнес план на Eurobank

22 Май 2014 / 12:05:59  GRReporter
1574 прочитания

Eurobank ще се възползва от гъвкавостта, която й дава връщането в частния сектор, заедно с възможностите в резултат от възстановяването на местната икономика, като поставя акцента върху модела за функциониране, ориентиран изцяло към клиента, и перспективите, които се разкриват благодарение на придобиването на Пощенската каса.

Банката реализира своя бизнес план, който убеди големите международни фондове да инвестират в нея и то дългосрочно, с основна цел развиването на дейност в определени сектори, управлението на необслужваните кредити, и намаляването на разходите.

Бизнес планът на банката се базира на един амбициозен проект за преобразуване, който се очаква да доведе до увеличаване на печалбата, използване на преимуществата на Пощенската каса и на банка Proton, както и до повишаване на бизнес културата на банката и нейните служители.

Според ръководството на Eurobank, 2014 ще бъде година на преструктуриране и ще постави основите, които ще доведат до постепенното връщане към реализиране на печалби през 2015, до значително ускоряване на растежа през 2016 и до пълен растеж през 2017.

По-конкретно, основните положения в стратегията за тази година са на първо място функционалното интегриране на Пощенската каса, което бе завършено и ще даде възможност за развиване на синергии (synergy) посредством запазването на отделни мрежи, кръстосани проджаби за клиентите на Пощенската каса и сътрудничеството с Гръцки пощи (ЕЛТА).

Пощенската каса подобри ликвидността на Eurobank (чрез подобряване на индекса на кредитите спрямо депозитите с 25%), добави кредитен портфейл с лоши заеми в размер само на 4,5% и ще осигури синергии в размер на 200 милиона евро годишно.

Според изпълнителния директор на Eurobank Христос Мегалос, вторият основен стълб в стратегията е реализирането на проекта за преструктуриране с акцент върху: а) управлението на необслужваните заеми чрез специализирани звена, отделни за частни лица и компании, б) укрепване на клиентски ориентирания подход за увеличаване на приходите и ликвидността, и в) подобряване на ефективността чрез намаляване на разходите.

Участие на частния сектор

Ръководството на Eurobank вече е подсигурило третия стълб в стратегията, който се отнася до увеличаване на участието на частния сектор, като с последното увеличаване на капитала банката е вече 65% частна, а акционерите й са най-големите международни инвестиционни капитали, които демонстрират ангажираност да останат и участват в корпоративното управление.

Синергии (synergy) в размер на 203 милиона евро

Що се отнася до печалбата, според бизнес плана лостове за развитие тук са синергиите в размер на 203 милиона евро преди данъци през 2015 от Пощенската каса и банка Proton. Вече са постигнати синергии в размер на 56 милиона евро от ликвидността и 33 милиона евро от разходите.

В областта на разходите се запазва тенденцията на спад, довела до тяхното намаляване в размер на 30% от 2008 насам. Въпросната тенденция се подсилва и от редица действия, като например доброволното напускане на служители, довело до съкращаването на разходите с 61 милиона евро годишно. Намаляване се отчита и в мрежата от клонове на банката, която в края на годината ще наброява 500 клона, в сравнение с 600-те днес.

Намаляване се отбелязва вече и в разходите по ликвидността, след като в края на 2013 спредовете на срочните влогове са спаднали до 289 базисни пункта от 359 базисни пункта отпреди една година, а целта е още по-голямо намаляване, прекратяване на финансирането от Банката на Гърция, което възлиза вече само на 2 милиарда евро, и подобряване на микса от депозити.   

Намаляване се очаква и при разходите за риск, които в периода 2007-2013 се бяха увеличили с 317 базисни пункта. Намаляването им със 100 базисни пункта например може да донесе приходи преди данъци в размер на 380 милиона евро.

Ръководството на банката поставя акцент и върху възстановяването на приходите от комисиони чрез развиването на различни дейности, като например asset management, финансови операции и мрежови дейности, за които се смята, че ще се увеличат благодарение на подобряването на макроикономическите показатели.

 

 

Категории: Eurobank бизнес план Пощенска каса Proton
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus