Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

38 нелегални имигранти са спасени край остров Митилини

12 Май 2014 / 16:05:46  GRReporter
1087 прочитания

Днес сутринта в гръцки територилни води край остров Митилини, Егейско море, бяха открити 38 нелегални имигранти при опит да влязат нелегално в страната с лодка.

Имигрантите първоначално позвънили на номера за спешни случаи  112, казали, че се намират в морето край остров Митилини и че някои от тях са паднали във водата. Незабавно е била уведомена бреговата охрана на пристанището в Митилини.

За щастие обаче, тъкмо в този момент наблизо минавал катерът на пристанищните власти, лодката била открита и прибрали 37-та нелегалните имигранти от лодката им, а един бил изваден от водата.

До момента не е установена националността на нелегалните имигранти (става въпрос за 37 мъже и една жена), като се правят опити да бъде открит и трафикантът.

Междувременно днес сутринта в 7 ч. в пристанището на Пирея на пътническия ферибот «European express» пристигнаха 32-та нелегални имигранти, оцелели при корабокрушението край остров Самос миналата седмица, при което 22 души загинаха, а други 7 са в неизвестност.

Става въпрос за 7 сирийски граждани, 24 сомалийци и една жена от Еритрея. Със същия ферибот са били пренесени телата на 12 загинали.

Пред журналисти един от нелегалните имигранти, 25-годишният сомалиец Ясин каза, че е напуснал страната си плащайки 2 000 долара, за да стигне до Турция, и от там да премине по море в Гърция и Европа. Той посочи, че са прекарали в морето около 4 часа, когато плавателният съд, на който се намирали, потънал. После добави, че служителите от бреговата охрана им помогнали и се отнесли добре с тях.

На въпрос как е потънала лодката им, той отговори, че един от трафикантите е качил над 60 човека, вместо 25, като в резултат на това лодката започнала да се пълни с вода и накрая потънала. Също така Ясин каза, че капитанът на лодката е бил пиян и сигурно е пил някакви хапчета.

В пристанището на Пирея имигрантите бяха посрещнати от Комитет за съпричастност на лявата коалиция СИРИЗА, а депутатът от партията Василики Катривану алармира, че няма място, където властите да настанят временно тези хора.

«За тези хора, които са изстрадали не само физически, но и психически, преминавайки през това трагично изпитание, гръцката държава би трябвало да се погрижи още от първия миг, да намери къде да бъдат временно настанени», подчерта депутатът. Тя посочи също така, че преди два дни са поискали от община Атина да предостави някакъв център за временно пребиваване, но от там още не са отговорили. Василики Катривану окачестви също така трагично и престъпно това, което се случва с непрекъснатите корабокрушения на нелегални имигранти в Средиземно море.

От Комитета за съпричастност на СИРИЗА заявиха, че някои от нелегалните имигранти вероятно ще бъдат приютени от сомалийската общност, като се търсят варианти за някакъв център за временно пребиваване, където да бъдат настанени останалите.

По инициатива на министъра на обществения ред Никос Дендиас, и във връзка с чуждите граждани и охраняването на границите, е издадена заповед да бъде предоставено убежище на оцелелите при корабокрушението нелегални имигранти.

Ще им бъде предоставено 6-месечно отлагане на екстрадирането, с възможност за удължаване на този срок поради хуманитарни причини. Във връзка с инцидента край остров Самос са задържани двама сирийци, за които се смята, че са трафиканти.

 

 

Категории: нелегални имигранти брегова охрана корабокрушение трафиканти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus