Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

35% намален оборота на кредитните карти в обръщение

22 Март 2010 / 11:03:20  GRReporter
1729 прочитания

С една трета е спаднал оборота на използваните кредитни карти в Гърция, без да се отбелязва значителен спад в броя на извършените транзакции за първите два месеца на 2010 година. Анализатори коментират, че в период на криза потребителите са започнали да променят своите пазарни навици и плащането с кредитни карти се извършва за покупки с по-ниска стойност. Проучвания показват, че в периода преди кризата „електронните пари” са се използвали за по-скъпи и големи покупки. В момента обаче потребителите посягат към Visa, MasterCard или American Express все по-често в ежедневието си при посещения в супермаркета или пълненето на резервоара на колата. Драстично са спаднали покупките с кредитна карта на дрехи, обувки и козметика, като специалистите представят намаление от седемдесет на сто.

Друга промяна в потребителското поведени спрямо ползването на кредитни карти е резкия спад в тегленето на кеш. Услугата cash advance, която дава възможност на потребителя да изтегли определена сума пари в брой от кредитната си карта отбелязва 50% от септември миналата година. Все по-предпочитани са дебитните карти, от които харчиш ако имаш наличност. „В днешни времена потребителите се опитват да избегнат всеки тип заем от банка, да не говорим за пари в брой от кредитна карта. Всички знаят, че цената на парите от картата е много по-висока от тази на един обикновен потребителски кредит. Лихвените проценти на кредитните карти на всички банки са с два пункта по-високи от пазарните,” казва ръководителят на отдел Кредитни карти в голяма гръцка банка.

Банкерите казват, че задълженията на една от всеки пет карти не се покрива навреме или с други думи 20% от ползвателите кредитни карти не могат да си плащат вноските в договорените срокове. В края на 2009 година задълженията по кредитни карти в страната са достигнали 9,5 милиарда евро, два милиарда от които са в червената зона на банките поради закъснение на погасяването им.

Категории: ИкономикаПазариКредитни карти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus