Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

35 хиляди държавни служители без работа в следващата година

04 Октомври 2010 / 16:10:11  Виктория Миндова
2644 прочитания

35 хиляди държавни служители ще бъдат съкратени, пенсионирани или уволнени през 2011 година, а държавата ще си спести около 400 милиона евро след тяхното напускане. Това са очакванията на Съюза на държавните служители, които обявиха всеобща национална 24-часова стачка против заложените в бюджета за 2011 година мерки за възстановяване на икономическата стабилност. Синдикатите се обявяват за отмяна на Меморандума за финансова помощ, като се възроптават срещу ново повишаване на преките и косвените данъци, срещу намаляване на средствата по държавните програми за инвестиция и разбира се срещу съкращаването на броя и заплатите на държавните служители.

Председателят на синдиката на държавните служители Спирос Папаспирос подчерта, че представяната от него организация няма да влезе в диалог с правителството по темите за въвеждането на единна система за възнаграждения в държавния сектор, докато не се върнат 13-тата и 14-тата заплата на работещите. Такава воля, разбира се, от страна на управляващите няма, защото в момента основна цел е намаляването на бюджетния дефицит. Правителството умишлено изнася данни на единични случаи за несъразмерно големи заплати в държавната администрация, така че да оформи общественото мнение в полза на антисоциалните мерки, заявява Папаспирос и подчертава, че реалното намаляване на доходите на държавните служители е 25%, а не официално обявените 12%.

Синдикатите изразяват мнението, че разрушаването на обществените трудови договори и демонизирането на държавните служители няма да помогне на управлението на Георгиос Папандреу да преодолее социалното недоволство. Той заяви, че синдикатът няма да се ограничи в борбата си за защита само на държавните служители, но и на всички потърпевши от политиката наложена от Меморандума за финансова помощ и управлението на ПАСОК. Планът на правителството е да изравни месечните възнаграждения в държавната администрация по хоризонтала, така че служители на едно и също ниво да получават една и съща заплата. Основно изравняването ще се извърши с окастряне на добавките, които в много случаи оформят две трети от стойността на заплатата. В същото време синдикатите твърдят, че това е само претекст за ново общо намаляване на заплатите, без управниците да се съобразяват с трудната икономическа ситуация в страната. Тяхното предложение е правителството да преразгледа образуването на заплатите в държавния сектор, като увеличи стойността на основната заплата и намали чувствително добавките към нея.

И докато Съюзът на държавните служители се готви за всеобщата си стачка идния четвъртък, работещите в националната телевизия ЕРТ прекратиха дейност за 24 часа в понеделник. Причина за протеста на телевизионните служители е отказът на правителството да подпише Националния колективен трудов договор, който определя минималните нива на заплащане в частния и държавния сектор.

Категории: ИкономикаПазари криза стачки държавен сектор Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus