Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

350 чуждестранни кореспонденти от 37 страни ще отразяват директно гръцките избори

20 Януари 2015 / 16:01:15  GRReporter
607 прочитания

Публикациите в чуждия печат ни подготвят за засиления интерес, който предизвикват не само в Гърция, но и в целия свят, парламентарните избори в страната, насрочени за 25 януари.

Също толкова засилен е и интересът на чуждестранните журналисти да си осигурят място в Пресцентъра на двореца Запио в изборната вечер, за да предават на живо изборната надпревара.

Повече чужди журналисти са поискали акредатиция

Според източници, акредитираните до момента журналисти са 450, като броят им се увеличава с наближаването на 25 януари. Интересното е, че мнозинството от акредитираните журналисти са чужденци, а не гърци. От получилите акредитация 450 журналисти, 250 са представители на чужди медии, като има и 100 кореспонденти на чуждия печат, постоянно пребиваващи в Гърция. Чуждестранните журналисти идват от 37 страни и то не само от Европа, сред тях има репортери от САЩ, Канада, Австралия, Китай, Япония, Русия, Мексико, Южна Африка, Египет.

В Гърция пристигат представители на най-големите чуждестранни медии

Сред чуждестранните журналисти има представители на 22-те най-големи новинарски агенции в света, на 53 телевизии и 20 радиостанции. Изглежда този път интересът ще надхвърли този от изборите през 2012, когато бяха акредитирани общо 640 представители на медиите. Доста представители на чужди посолства също са проявили интерес да проследят развоя на събитията.

Първите оценки на изборния резултат се очакват в 21.30 ч. в неделя

Около 2,5 часа след затварянето на изборните секции, т.е. около 21.30 ч. в неделя, се очаква Singular Logic да представи първите оценки за изборния резултат, като по това време компанията ще съобщи и доколко сигурни са тези оценки, тъй като този път изборната надпревара е малко особена.

Както посочва пред вестник „Катимерини“ президентът и изпълнителен директор на компанията Михалис Кариотоглу, «особеното при тези избори е фактът, че има множество малки партии, които вероятно ще се доближат до 3%. Доколко сигурни ще са първите ни оценки ще разберем и ще съобщим към 21.30 ч.».

Резултатът ще бъде изпратен в кодиран вид чрез мобилни телефони

В 4 815 изборни секции, или 25% от всички секции в страната, на председателите на изборните комисии ще бъдат раздадени мобилни телефони, с които те веднага след преброяването на бюлетините в съответната секция ще изпращат на Singular Logic кодирано съобщение с резултатите. Според Михалис Кариотоглу, това е най-бързото и сигурно съобщаване на резултатите, което ще доведе до сигурна оценка на резултатите от изборите за цялата страна. Изборните секции, разполагащи с тази система, са избрани въз основа предимно на технически, а не на политически критерии, пояснява той, но е ясно, че не са предпочетени твърде малки секции, които няма да имат представителни за цялата страна резултати. Повечето резултати от секциите, разполагащи със системата SRT, обикновено пристигат от 20.00 до 21.00 ч., при положение, че урните са затворили до 19.00 ч.

За първи път при тези избори областите ще имат възможност да вкарат в системата и преференциалния вот, въпреки това обаче от Singular Logic смятат, че с изключение на Атина и Пирея в останалите райони на страната резултатите от преференциалния вот ще бъдат качени на следващия ден, когато бъде приключена процедурата по преброяване на бюлетините. Също така на тези избори половината от първоинстанционните съдилища в страната ще бъдат свързани с централната система на министерството на вътрешните работи, по отношение получаването на резултатите.

 

 

Категории: парламентарни избори Гърция чуждестранни журналисти акредитация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus