Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

30% спад в строителството това лято

13 Септември 2010 / 16:09:29  GRReporter
1702 прочитания

Икономическата криза остро засега на строителния бизнес в Гърция, който отбелязва спад това лято над 30% в сравнение със същия период миналата година. Според доклада на Националния статистически институт за първото шестмесечие на тази година са издадени само 4623 разрешения за строеж, което е значително по-малко от техния брой през 2009 година. Най-засегнати са районите в северна и централна Гърция и островите, които отбелязват намаление на строителната активност между 40%-50% в сравнение с нивата от миналат година.

Основни фактори в спада на строителната дейност са ниското търсене, поради липсата на ликвидност на банките. Финансовите институции все по рядко и при все по-тежки условия отпускат кредити както за финансиране на сектора, така и за частни лица, които искат да си закупят жилище. Според Гръцката техническа камара строителството в Гърция се намира в най-лошото си състояние от последните 5 години, като тенденциите в областта сочат влошаване в краткосрочен план. „Става дума за една порочна пътека, която е резултат от правителствената политика в данъчното облагане (със или без участието на експертната тройка и меморандумът за финансова помощ),” заявява в отворено до медиите обръщение председателят на камарата Янис Алаванос. Той остро критикува решението на социалистическото правителство на Георгиос Папандреу да се обърне към повишаване на данъчните ставки за облагане на недвижимото имущество и обвинява управлението за липсата на ликвидни средства на местния пазар, която задушава предприемаческия дух в страната. Според него премахването на колективните трудови отношения (което все още не е влязло официално в сила), без въвеждането на ефективни мерки за стимулиране на пазара и икономическото развитие са част от причините довели за погрома в строителната индустрия тази година. Осезателна е и липсата на цялостна стратегия за развитие на градоустройството, инфраструктурата и строителната дейност, казва Янис Алаванос, като не пропуска да отбележи и лошата организация в държавните институции свързани със строителството.

Категории: ИкономикаПазари строежи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus