Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

30% спад в оборота задушава гръцките търговци тази пролет

10 Май 2010 / 12:05:17  Виктория Миндова
2051 прочитания

Средно с 30% е намалял средният месечен оборот на търговските дружества и предприятия през 2010 в сравнение с миналата година, а перспективите са, че с този икономически ритъм пазарът ще продължи да се свива. Песимистичната прогноза е на председателя на Гръцката търговска камара Василис Коркидис. Повишаването на ДДС и на акцизите, както и спадът в общата стойност на доходите на гражданите в комбинация с несигурността за утрешния ден навредиха на гръцкия вътрешен пазар. Това доведе до затварянето на много малки и средни предприятия и търговски обекти в последната година. Новите икономически условия в Гърция, въведени с подписването на договора за финансова помощ от Международния валутен фонд и страните от Еврозоната създават пречки за съживяването на търговската дейност в страната. Поради тази причина Гръцката търговска камара излезе с пакет от предложения към Министерството на икономиката, развитието и търговския флот за подсилването на търговските предприятия в Гърция.

На среща с журналисти Василис Коркидис призовава частните собственици и държавните институции, които отдават търговски помещения под наем да намалят цените на отдаваните от тях помещения, като част от мерките за подпомагане на местния пазар. „В днешно време собствениците на недвижими имоти трябва да търсят сигурния наем, а не високия такъв,” заяви Коркидис. Той подчерта, че в последните два месеца търговците са поели удара на 4% повишение на данъка добавена стойност и в тези условия няма възможност за допълнително понижаване на цените на стоките и услугите. Намаляването на доходите на потребителите, но и отрицателната психология на пазара като цяло блокира търговския обмен вътре в страната и помага за увеличението на рецесията.

Търговците са категорични, че правителството трябва да създаде по-благоприятни условия за развитието и стабилизирането на местния пазар, иначе се очакват загуби от около 30 милиарда евро от спада в търговския оборот до края на 2012 година. В същото време според плана за намаляване на държавните разходи и съкращаване на служителите в държавната администрация, частният сектор и в най-голяма степен търговията ще трябва да поемат около 250 хиляди съкратени държавни служители. Безработицата вече чука на вратата на малките търговци, 70% от които заявяват, че може да прибягнат до съкращения до края на годината само, за да избегнат евентуален фалит. Проучването е проведено със съдействието ICAP и дава представителна извадка за състоянието на търговските кръгове в страната. Според същото проучване 90% от запитаните няма да имат възможност да инвестират в своите предприятия тази година.

Затова председателят на търговската камара изисква от Министерството на икономиката незабавно задействане на програмите за финансиране на малкия и среден бизнес, намаляване на данъчните ставки за търговците, както и въвеждане на нови ефективни политики за борба със сивата икономика.

Категории: ИкономикаПазариКриза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus