Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

30% спад в оборота на гръцките аптеки

09 Август 2010 / 15:08:02  Виктория Миндова
1945 прочитания

30% спад в оборота на малките квартални аптеки се наблюдава до лятото на 2010 в сравнение със същия период на миналата година. Това е заключението на Елени Янакопулу фармацефт с трийсет и шест годишен стаж и собственик на аптека в атинския квартал Неа Халкидона. Спадът в оборота според нея се дължи на два основни фактора. Единният е намалението на някои от цените на лекарствата след приемането на министерското решение през зимата на 2010. Втората причина е свързана с икономическата обстановка в страната, поради която много от потребителите се отказват от скъпата медицинска козметика, предлагана в аптеките. Има и един трети фактор, който влияе на спада на оборота на аптеките в страната и това е изваждането на скъпите лекарства от списъците на препаратите покривани от здравно-осигурителните каси.

Всички тези фактори съчетани с новия план на либерализация на пазара затрудняват оцеляването на частните аптеки в страната и според последни данни предоставени от  Съюза на гръцките фармацевти една на всеки пет аптеки в страната изпитва трудности в покриването задълженията си към кредитори и доставчици. „Не знаем какво да очакваме, защото не са ни изяснени до момента и условията на така нареченото освобождаване на пазара,” отбелязва госпожа Елени. Знае се само, че за сега се говори за премахване на минималната гарантирана печалба, отбелязва фармацевтът, но това според нея не е голям проблем. Така или иначе нейната чиста стойност в общия обем печалбата на аптеката е само 10% независимо от обявените 30%, добавя синът на Елени Янакопулу, който скоро ще поеме управлението на семейната аптека.

Според него отварянето на фармацевтичния пазар няма да помогне особено на аптеките в страната, които както казва той вече са твърде много. Когато дойде моментът, който и да е може да извади разрешение и да отвори аптека,  конкуренцията ще се повиши, но от това цените на лекарствата няма да спаднат, според младия фармацевт. Увеличаването на броя на аптеките ще намали повсеместно оборота им, но повечето стари квартални аптеки с традиции ще запазят клиентите си, с които са работили години наред. Хората, които идват в аптеката са от квартала и в много случай се изгражда връзка на доверие между клиент и фармацевт, в която специалистът познава добре цялото семейство, медицинската история и нуждите им, казва синът на госпожа Елени.

Правителството на Георгиос Папандреу очаква от отварянето на пазара да повиши приходите в държавната хазна с 1,5 милиарда евро годишно, а в дългосрочен план да увеличи БВП с 13,5%. Обобщено според официалната информация предоставена на Министерството на финансите това ще доведе и до десет процентово намаление на цената на услугите в секторите на транспорта, фармацевтиката, юридическите и инженерните услуги, както и на пазара на горивата. Либерализирането на вътрешния пазар в Гърция включва и премахване на ограниченията за броя и обема на печалбата на аптеките в страната. До момента действа закон, според който се пада една аптека на 1500 жители, както и гарантирана минимална печалба на стойност около 30% от оборота на всяка аптека.

Категории: ИкономикаПазари аптеки криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus