Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

3000 луксозни къщи на мушката на Службата за борба с икономическите престъпления

06 Септември 2013 / 17:09:04  GRReporter
3307 прочитания

Разследване на Службата за борба с икономическите престъпления разкрива огромно укриване на данъци чрез наемане на луксозни вили, без приходите да се декларират. Този трик работи главно на космополитните острови, а недекларираните приходи възлизат на милиони евро.

От юни 2012, когато започва разследването, до днес са проверени повече от 3000 сделки за наемане на луксозни вили и са открити поне 500 случаи на незаконни доходи. Повечето от случаите са на Миконос, Парос, Патмос и Кефалония. Проверките продължават, а целта е да се открият „черните” доходи от незаконнното отдаване под наем.

Проверките на службата за борба с икономическите прстъпления разкриват че:

- Наемането на недвижимите имоти минава главно през интернет и чужди агенции за недвижими имоти, които сключват незаконните и „невидими” сделки. Собствениците на луксозните имоти ги рекламират на международния пазар, качвайки обявите за отдаването под наем на гръцки и чужди уеб страници за недвижими имоти. Десетки са гръцките и чужди сайтове, в които са открити подобни обяви за вили, които собствениците отдават под наем, предлагайки в много от случаите и хотелски услуги.

- Жилища с площ до 600 кв.м. се отдават под наем на чужденци и гърци от 300 до 10 000 евро на ден. И това са черни приходи, които не се облагат данъци, коментира представител на Службата.

- Вилите се отдават под наем, без да са получили специален знак за работа от Гръцката туристическа организация- нещо, което чужденците не знаят, и без да се издават законно платежни документи.

- повечето случаи на наемане са за 1 седмица и са представяни като гостуване. В действителност обаче се касае за туристически пакети, които се резервират чрез туристически агенции в чужбина. Обикновено предплатата на наема се превежда  в банкови сметки в чужбина, без в никой от случаите да се издава платежен документ.  Собствениците успяват по този начин да се сдобият със значителни приходи, без да ги декларират пред данъчните и без да платят на държавата дори и 1 евро данъци. Службата за борба с икономическите престъпления  вече разследва банковите сметки, за да се открият  недекларирани сделки.

- десетки вили се декларират пред данъчните като празни, тоест като необитаеми. Обаче проверките на Службата  разкриват  голямо потребление на електричество и вода главно през летните месеци чрез данните на Националната електрическа компания ДЕИ и на водоснабдителната служба.

- Много луксозни жилища, които се отдават под наем, се декларират в данъчните служби като извънградски къщис фалшиви данни за разходите за построяването и за площта, като по този начин собствениците  плащат малки суми за специалния данък  върху жилищата, който се плаща заедно със сметките за електричеството

Категории: Служба за борба с икономическите престъпления укриване на данъци луксозни вили отдаване под наем
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus