Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

275 милиона евро за производството през 2010

30 Март 2010 / 16:03:24  Виктория Миндова
1845 прочитания

275 милиона евро държавни субсидии ще се отпуснат по програмите на Националната стратегическа рамка за развитие (ЕСПА) за тази година. Министърът на икономиката, развитието и търговския флот Лука Кацели обяви пред журналисти, че министерството е подготвило четири нови програми, с които ще се даде стимул за развитие и подобряване на производството в страната. Модернизирането на производствените процесии и финансирането на иновации в производствения сектор са част от задачите на правителството за възстановяване на местната икономика и възвръщането положителения икономически раст. Според данни представени от министерството над шест хиляди предприятия ще могат да се възползват от парите, отпуснати по четирите нови програми.

Първата програма, която министър Кацели представи е „Производство в новите условия”, която има бюджет 200 милиона евро. Държавната субсидия ще е в размер от 35% до 45% (според географското разположение) от общата инвестиция на одобреното предприятие. Тази конкретна програма е насочена към четири хиляди и петстотин малки и средни по-големина производствени предприятия в цяла Гърция, които имат годишен оборот под 10 милиона евро и с по-малко от 50 служители. Парите ще се отпускат на дружества, които искат да обновят производствените си мощности и материална база, както и да разширят дейността си чрез въвеждането на нови услуги или просто да запазят броя на заетите в предприятието.

„Зелен бизнес” е втората програма, по която могат да кандидатстват дружества от малкия и среден бизнес (ЕТ, ЕООД, ООД, АД), които също според географското си разположение ще имат право от 30% до 45% финансиране от предвидената инвестиция. Общата стойност на сумата, с която програма „Зелен бизнес” разполага е 30 милиона евро и ще може да обслужи около 600 предприятия в страната, които искат да развият дейност или продукция свързана с опазването на околната среда. Проекти свързани с намаляването на вредните отпадъци при производството, оптимизиране на енергийната ефективност на производството и предлагането на екологично чисти продукти са част от основните приоритети за финансиране по втората програма.  

Програмата „Зелени инфраструктури” има бюджет от 30 милиона евро и ще предлага държавно финансиране от 300 хиляди евро до 2,5 милиона евро за проекти свързани с преработването на отпадъци. По този проект могат да кандидатстват предприятия, които искат да подобрят социалния и екологичния профил на дейността си. Поощрява се използването на рециклирани материали в различните процеси от дейността. „Зелени инфраструктури” ще отпуска пари на дружества с годишен оборот под 50 милиона евро и до 250 служители. За малки и много малки предприятия програмата предвижда до 40% държавно финансиране на одобрения инвестиционен план, а за средните до от 35% до 45% от представения проект. От министерството заявиха, че по тази програма се очаква да кандидатстват около сто компании от цялата страна.

Около 15 милиона евро са предвидени по четвъртата програма за държавно субсидиране в Националната стратегическа рамка за развитие (ЕСПА). „Производство на облекло и обувки – нови перспективи” ще дава възможност на малки и средни предприятия да кандидатстват за финансиране на дейността, ако отговарят на условията да имат годишен оборот под 50 милиона евро и по-малко от 250 служители. Малките дружества ще могат да кандидатстват за суми от 30 хиляди евро до 150 хиляди евро, което ще покрива максимум 45% от предвидената инвестиция. Тези параметри се изменят при субсидирането на по-големите предприятия, където отпусканите суми ще са от 80 хиляди евро до 200 хиляди евро, като държавното финансиране няма да надминава 40%. Министърът на икономиката, развитието и търговския флот Лука Кацели подчерта, че програмата „Производство на облекло и обувки – нови перспективи” ще подпомогне леката промишленост в страната, която в последните години отбелязва известен спад. Около 350 предприятия в цяла Гърция ще могат да се възползват от новата програма, за да подобрят качеството и конкурентоспособността на произвежданата продукция.

Категории: ИкономикаПазариНационалната стратегическа рамка за развитие Програми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus