Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

26-годишен младеж е в неизвестност повече от два месеца

23 Октомври 2012 / 16:10:29  GRReporter
1214 прочитания

Трилърът около местонахождението на младия мъж продължава, след като похитителите му, които бяха заловени наскоро отказват да дадат информация за това.

Следите на  26-годишния Мариос Папагеоргиу се губят от 9 август тази година, когато заминал от къщата, в която се намирал с майка си в село Диакофто, област Ахаия за град Егио в югоизточен Пелопонес със своя автомобил. Той бе открит няколко дни по-късно в атинското предградие Палео Фалиро.

Както става ясно от досега разкритите факти, младежът е имал среща със 71-годишния Петрос Михалеакос – семеен приятел, с който споделял своите проблеми. На следващия ден непознат мъж се обадил по телефона на майката на Мариос и след като й казал, че синът й е бил отвлечен поискал откуп в размер на 620 000 евро. Той предупредил, че в противен случай  животът на младежа е заплашен.

Телефонните контакти на майката с похитителите продължили до 17 август и внезапно спрели. До този момент тя информирала непознатия мъж, че е събрала сума в размер на 300 000 евро. На 16 октомври полицията залови седем души на възраст 71, 45, 35, 31, 57, 44 и 36 години с обвинението, че са членове на замесена в отвличането на младежа престъпна група. Събраната през последния месец информация сочи, че арестуваните мъже са планували отвличане на майката или обир в нейния дом с цел да откраднат 300 000 евро, които е събрала за откупа на сина си.

Днес електронното издание на вестник „То вима” публикува част от последния разговор на майката с похитителите, който се е провел на 17 август.

-Моля ви, искам да говоря със сина си,

-Ако дадеш парите, детето ти утре ще е в твоята прегръдка. Говоря ти откровено. Утре сутринта ще е у дома. Най-късно в 10:00...

-Чуйте, господине. Аз съм майка, горещо ви моля. Мисля, че сте убили сина ми...

-Не, не. Уверявам те, че не е убит...

-Ще изгоря парите си, не ги искам. Откъде бих могла да знам, че не сте убийци и не сте убили детето ми?

-Не. Кълнем се, че не сме.

Интересен факт е, че 71-годишният организатор на отвличането е бивш служител - шофьор в американската военна база в крайморското предградие Елинико. Той се представял като ръководител на екип на ЦРУ в Гърция и така успявал да убегне от полицейските проверки. Освен това, поради мнимия си опит като „високопоставен представител на ЦРУ” той предоставил услугите си на „съветник” на майката в действията й спрямо похитителите.

По време на разследването полицаите били впечатлени от факта, че той успял в годините да убеди своя кръг от хора, че е „важен представител на американските служби в Атина и имал подкрепата на високопоставени членове на правителствата на Джордж Буш и Барак Обама”.

71-годишният се позовал на същите „връзки”, за да убеди своя 57-годишен познат Анастасиос Басандис да се обади на майката на Мариос и да поиска откупа, като му обещал да му издейства разрешително за откриване на тото пункт.

Преговорите обаче забоксували с изискването на майката да говори със сина си. Тогава похитителите прекъснали всякакъв контакт.

За разкриването на тяхната самоличност спомогнал самият Михалеакос, който пробудил съмнения у майката с предложението си да посредничи пред похитителите за постепенно изплащане на подкупа. В показанията си 71-годишният казал, че Мариос инсценирал сам своето похищение с цел да изнуди майка си да му даде големи парични суми.

Семейството на жертвата обаче отхвърля категорично тази възможност, тъй като Мариос е имал достъп до всички семейни активи и е могъл да вземе каквото поиска и без помощта на подобна „операция”.

Полицейските акции за откриването на 26-годишния мъж продължават. Вниманието на властите и семейството сега е насочено към телефонните обаждания в отдел „Престъпления срещу живота” след публикуването на снимките на жертвата и нейните похитители.

Категории: Криминална хроника отвличане подкуп
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus