Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

25 хиляди работни места загубени през 2009 в атинска област

22 Март 2010 / 17:03:13  Виктория Миндова
1894 прочитания

Около 25 хиляди души са загубили работните си места през миналата година в атинска област в резултат на задълбочаването на икономическата криза и намаляване оборота в промишлеността и търговията в страната. Липсата на ликвидни средства и свиването на пазара като цяло са част от предпоставките много среди и големи предприятия да прибягнат до съкращаване на персонал. Това стана ясно на пресконференция организирана от Търговско-индустриалната камара на община Атина, която огласи резултатите от проведено статистическо проучване през март тази година. Темата на допитването е как трудните икономически условия в страната са засегнали дейността на дружествата в района на столицата.

Още по-обезпокояващи са прогнозите свързани със задържането на работните места в частния сектор в текущата 2010 година. 43% от запитаните бизнесмени казват че най- вероятно ще се наложи да прибягнат до допълнителни съкращения на служители, за да не фалират. Почти същия брой дружества казват, че има голяма опасност в следващите дванадесет месеца дори да обявят ликвидация, ако не се промени ситуацията на пазара.

Проучването включва хиляда и седем предприятия от 40 хиляди дружества-членове на Търговско-индустриалната камара, които упражняват дейността си в атинската област. 85% от предприятията заявяват, че икономическата криза е засегнала остро дейността им. Една трета намаляване на оборота отбелязват за една година на предприятията в областта производството, търговията, печатните услуги. Седем от всеки десет анкетирани казват, че изпитват затруднения да погасяват на време задълженията си към доставчици и клиенти. Около 40% от запитаните собственици на малки дружества и предприятия заявяват, че не могат да изплащат заплатите на служителите си навреме. Около една трета от участниците в запитването са заявили твърдо, че в следващите шест месеца ще имат нужда от допълнително кредитиране и почти всички в тази група са склонни да изтеглят заеми с новите завишени лихви предлагани на банковия пазар.

Прогнозите за възвръщането на положителния икономически ръст в страната на бизнесмените от атинска област са особено песимистични. Почти половината от запитаните казват, че очакват възраждане на пазара най-рано след пет години.

Категории: ИкономикаПазариКриза Безработица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus