Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

23 милиона евро за млекопреработвателна компания МЕВГАЛ

01 Септември 2010 / 16:09:50  GRReporter
1418 прочитания

23 милиона евро плаща Vivartia за гръцката млекопреработвателна компания МЕВГАЛ. Това обявиха от компанията купувач след подписването на предварителния договор между двете дружества. Семейството Пападакис-Хаджитеодору, които са притежатели на 43% от северно-гръцката компания за производство на млечни продукти МЕВГАЛ са готови да продадат своя дял от компанията. След одобрението на Комисията по конкуренция Vivartia, чрез дъщерната си компания Делта храни АД ще придобие общо 57,8 % от МЕВГАЛ.  

Придобиването ще се проведе в две фази. Първата ще е след даването на зелена светлина за сливането от Комисията по конкуренция, когато Делта храни АД ще закупи 14,8% от МЕВГАЛ срещу 19,6 милиона евро от собственичката Мария Хадзакис. Втората фаза ще е закупуването на 43% от семейство Пападакис-Хаджитеодору. Така Делта храни АД ще придобие контролен пакет акции от гръцката МЕВГАЛ и с 57,8% северно-гръцкото предприятие ще придобие нов собственик. Според семейство Пападакис-Хаджитеодору, те ще запазват правото си на миноритарен дял в новото дружество.

Млечно преработвателната компания МЕВГАЛ започва своята история още през 1950 година в сверена Гърция. През периода на съществуване и развитие компанията се е доказала през годините като една от най-мощните дружества в областта. Оборотът й за 2009 година е бил в размер на 184 милиона евро, а печалбата преди данъци и такси за същия период е достигнала 11 милиона евро. Според официалното изявление на  Vivartia новата компания, която ще се образува след сливането на Делта храни АД и МЕВГАЛ ще има общо продажби в размер на 640 милиона евро, 500 милиона евро от които ще бъдат реализирани на гръцкия пазар, а 140 милиона евро от износ в чужбина. От компанията-купувач съобщават, че процесите по сливането ще се приключат чак след три години.

„Ние сме много доволни от договора за придобиване с МЕВГАЛ, която е една добре известни гръцки млекопреработвателната промишленост компания с дълга история и значително присъствие на гръцкия пазар,” завява в отворено до медиите съобщение изпълнителният директор на Vivartia Holdings Inc Дионисис Маламатинас. Той подчертава, че целта на компанията е да се даде нова форма и най-добро качество на потребителите, чрез създаването на нов  национален шампион в млекопреработването. Същевременно Дионисис Маламатинас подчертава, че ще се запази установеният до момента курс на растеж, иновации и качество, характерно за двете компании. След сливането новото дружество се очаква да се превърне в най-голямата компания в млекопреработвателната индустрия в Гърция.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus