Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

224 000 бежанци и имигранти са пристигнали в Гърция и Италия от началото на годината

07 Август 2015 / 14:08:52  GRReporter
816 прочитания

Около 224 000 бежанци и имигранти са пристигнали в Гърция и Италия през Средиземно море от началото на годината, съобщи днес Върховният комисариат за бежанците на ООН.

Според представените от него данни, до края на юли в Гърция са били регистрирани 124 000, а в Италия – 98 000 бежанци.

През същия период над 2100 души са се удавили или се смятат за изчезнали в опита им да прекосят морските граници на Европейския съюз. В този брой не са включени жертвите и изчезналите по време на трагедията в откритото морско пространство на Либия миналата сряда.

Проблемът със засилените имигрантски и бежански потоци бе обсъден на днешно заседание на ангажираните с решаването му министри под ръководството на премиера Алексис Ципрас. Преди началото на заседанието той посочи, че „проблемът с имигрантите е изключително критичен за цяла Европа, не само за Гърция” и допълни:

„Този въпрос ще покаже дали солидарността има реална основа или е просто пожелание и се ограничава в предоставянето на заеми при тежки условия. Гърция е граница на Европа, към която се стичат огромни бежански вълни. Ще проличи доколко е налична перспектива за Европа на солидарността и доколко всеки гледа собствените си граници”.

снимка: kathimerini.gr

Ципрас подчерта, че е необходимо постигане на съгласие с Турция, тъй като именно оттам пристигат 2 милиона бежанци, както и че същата дискусия трябва да се проведе и със Сирия, и с Либия.

„Гърция се намира в криза вътре в кризата. Имигрантските и бежанските потоци надхвърлят възможностите ни и се затрудняваме изключително много да се справим с тях без помощ от страна на Европа. Ние искаме и полагаме всички възможни усилия, за да се отнасяме към тях по хуманен начин с последните си средства, но е нужна незабавна намеса от страна на Европейския съюз”, каза още гръцкия премиер.

В съвещанието участват министърът на вътрешните работи и административната реорганизация Никос Вуцис, министърът на външните работи Никос Кодзиас, заместник-министърът за защита на гражданите Янис Панусис, заместник-министърът на отбраната Димитрис Вицас, държавният министър Алекос Фламбурарис, правителственият говорител Олга Геровасили, заместник – министърът на търговското корабоплаване Теодорос Дрицас и заместник-министърът за миграционната политика Тасия Христодулопулу, която е негова съпруга.

В същото време, според гръцки медии, подготовката на центъра за имигранти във Вотаникос тече усилено, като от вчера е започнало инсталирането на контейнерите, в които ще бъдат настанявани. Въпреки това преместването на живеещите в палатковия лагер в парка Педион ту Ареос имигранти от Афганистан не се очаква да започне незабавно.

Според гръцкия всекидневник Катимерини, правителството не е усвоило вече одобрени от страна на ЕС финансови средства в размер на поне 500 милиона евро, които са предназначени за управлението на имигрантските потоци. Това се дължи на факта, че все още не е задействана новата „Служба за управление на европейски програми, отдаване на бежански статут, прием и интеграция”, чието функциониране е предпоставка за получаването на посочените средства. Не е предвидена нито сграда, в която да се помещава, нито е назначен персонал. „Накратко казано, вследствие на бюрокрацията, административната мудност и лошата организация на екипа на правителството, Гърция няма достъп до финансови инструменти за управлението на имигрантския натиск”, коментира изданието.

Въпроса повдигнал ресорният европейски комисар Димитрис Аврамопулос в телефонен разговор с премиера Алексис Ципрас преди няколко дни. Източници от обкръжението на еврокомисаря посочват, че е разговарял с гръцкия премиер „за спешната нужда кабинетът да сформира компетентна служба, която ще се заеме с незабавното получаване на извънредната икономическа помощ от ЕС, предназначена за отдаването на бежански статут, управление на имигрантските потоци, гражданската защита и други програми”.

Заслужава да се отбележи, че лявоцентристките опозиционни партии Потами и ПАСОК призоваха правителството да предприеме спешни действия във връзка със задълбочаващия се проблем, едно от които е и оставката на ресорния заместник-министър Тасия Христодулопулу.

Тя провокира обществеността за пореден път, като призна в телевизионно интервю, че Гърция не е в състояние да получи спешната европейска помощ, както и че без съдействието на неправителствените организации и някои крайнолеви групи на „солидарните с бежанците”, както сами се определят,  ситуацията с имигрантите и бежанците в Гърция би била изключително тежка. 

Категории: ПолитикаОбщество нелегални имигранти бежанци гръцко правителство спешна европейска помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus