Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

20 милиарда евро годишно към БВП на Кипър ще донесе обединаването на острова

01 Юни 2014 / 17:06:32  GRReporter
778 прочитания

Икономистите Фиона Малън, Александрос Апостолидис и Мустафа Бешим в проучването си, поръчано от PRIO Cyprus Centre, твърдят, че решаването на Кипърския въпрос може да донесе за 20 години 12 000 евро на човек годишен приход, и около 20 милиарда за БВП на Кипър.

Сценарият, разгледан от тях, засяга обединяването на острова на базата на двузонална, двуобщностна федерация според договореното от кипърския президент Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу.

Президентът на Кипърската република Никос Анастасиадис (дясно), лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу и специалният представител на генералния секретар на ООН на острова Liza Buttenheim

Тримата икономисти поставят като начална година на обединяването 2016 и анализират оценките си за развитието на кипърската икономика като цяло и по сектори през следващите 20 години.  Според прогнозите им, средният ритъм на развитие на БВП през тези 20 години ще е 2,8%.

Отбелязва се, че и двете общности през този период не постигат развитие на общата продуктивност на факторите  (TFP)- показател за дългосрочните перспективи за развитие за развитите икономики.

„Ниското развитие на  TFP предупреждава за продължително бъдеще на болното общо икономическо развитие и висока безработица. Следователно, и двете страни на острова ще се облагодетелстват от един „дивидент на мира”, който ще дойде от два източника: ползите от отварянето на турския пазар от 74 милиона души за кипърските гърци, и на пазара на Европейския съюз от 500 милиона души за кипърските турци” отбелязват икономистите.

„Дивидентът на мира”

БВП на целия остров при стабилни цени от 2012 би се покачил от почти 20 милиарда през 2016  до около 45 милиарда евро през 2035, в сравнение с около 25 милиарда ако няма обединяване. С други думи, въпросният дивидент през 20-годишния период може да се доближи до 20 милиарда евро.

Средният годишен дивидент би могъл на надхвърля 2 милиарда евро сред през първите пет години след обединяването, ще достигне 5 милиарда през първите 20 години,  и ще надмине 10 милиарда през първите 20 години.

БВП на човек от населението, който ще дойде от мира, ще възлезе от 15 500 евро през 2016 на 28 500 през 2035, в сравнение с 16 500  без обединяване. Следователно, годишните доходи на базата на цени от 2012 ще са  с около 12 000 евро по-високи.

Средното годишно развитие ще достигне 4,5% през следващите 20 години, в сравнение със само 1,6% без обединяване, като най-високо ще е развитието през първите 10 години.

Персоналните приходи в турско-кипърската общност ще достигнат до 91% от онези на гръцко-кипърската общност за тези 20 години, в сравнени е с около 60% днес.

Проучването описва и положителния ефект върху всеки сектор на промишлеността. Описват се перспективите за развитие  в секторите на туризма, на строителството, на търговията, на транспорта, на услугите и на висшето образование.

„По-лесен път за природния газ  през Турция”

Тримата икономисти смятат, че построяването на газопровод към Турция ще е по-лесният път за износа на природен газ от кипърската ΑΟΖ. „Един газопровод към Турция ще произвежда 1.,3 милиарда евро повече смесени инвестиции. Най-важното е, че ще дойдат по-рано приходите от природния газ, отколкото в случай, че няма обединяване” се казва в проучването и се добавя, че  построяването на газопровода е изгодно дори и при днешните сигурни количества от находището Афродити.  

Печалба се очаква и в сектора на инвестициите, необходими за обединяването, като най-характерният пример е съживяването на Амохостос, за който и тримата икономисти предвиждат екологичен модел на реконструкция. „Една амбициозна идея, като един авангарден екологичен град, който да включва целия Амохостос, би могла да доведе инвестиции от порядъка на 15 милиарда евро” подчертават икономистите.

 

Категории: Кипър обединяване БВП инвестиции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus