Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

20 хиляди банкови служители без работа след реформите

26 Октомври 2012 / 20:10:29  GRReporter
1646 прочитания

Консолидирането на банковия сектор неизбежно ще доведе до драстични съкращения на персонала. Сега общата стойност на заетите в сектора е около 56 хиляди в цялата страна. След поредицата от сливания и поглъщания на банките до 2015 се очаква намалят заетите в банковия сектор с 20 хиляди души. В момента Националната банка на Гърция с Eurobank, Alpha bank и Емборики, както и Пиреос-ATEbank-Геники имат общо 2500 представителства.

В началото на 2013 трябва да приключат юридическите теми свързани с окрупняването на банките. През същата година се очаква да затворят и около 450 търговски представителства, които ще бъдат излишни за новите обединени схеми. Според изданието Етнос около 40% от банковите клонове се припокриват главно в градските центрове. Това означава, че 4500 до 5000 души ще бъдат освободени още следващата година.

Източници от банковите среди настояват, че съкращенията ще дойдат главно от намаляване мениджърския и изпълнителния състав. За период от три години ще се въведат стимули за предварително пенсиониране или доброволно напускане, за да може да се облекчат процесите по съкращенията на персонала.

Свиването на оперативните разходи накара банките да започнат да закриват клонове още с началото на кризата. През 2009 банковите подразделения в цялата страна надминаваха 4200. През 2011 те бяха съкратени до 3500, а в следващите две години те се очаква да останат с 20% по-малко. “За съжаление трябва да се направят някои уволнения, но те няма да са масови”, призна по-рано тази година ръководителят на Гръцкия фонд за финансова стабилност Такис Томопулос.

Засега планът за консолидиране предвижда седем от най-големите банки в Гърция да се слеят и да създадат три големи финансови институции. Общата полза за новите схеми на Националната банка на Гърция с Eurobank, Alpha bank и Емборики и Пиреос-ATEbank-Геники ще донесе общи ползи от един милиард евро от 2015. Вторият кръг от сливания се очаква да започне в началото на следващата година. Тогава Millennium, Probank, FBBank и Proton Bank ще търсят нов подслон и стратегически инвеститори.

Категории: ИкономикаКомпании банки съкращения уволнения криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus