Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

20 202 евро е средният доход на едно гръцко семейство за 2011

04 Септември 2012 / 08:09:10  GRReporter
2945 прочитания

Пощенският код може да служи като показател за заможността на семействата, става ясно от анализ на данъчните декларации за 2011 на гръцкото министерство на финансите. След преглед на документите на 5 681 280 данъкоплатци, които населяват 1 306 градове и села в цялата страна става ясно, че най-заможните гърци живеят в богатите атински предприятия, а най-бедните - в планинските села в Северна Гърция и по малките острови.
    Така например 15 семейства от атинското предградие Психико декларират доход над 544 602 евро за 2011. Средните доходи на обитателите на този аристократичен квартал надхвърлят 500 000 евро на година. Имотите в Психико са потънали в зеленина, всеки има самостоятелна градина, в квартала няма заведения и магазини, а улиците са еднопосочни с много кръгови движения. Там се намират резиденциите на много дипломатически мисии, включително и българската. В Психико е и елитният Атински колеж, където учат децата на гръцката висша класа.
    Със среден семеен доход от 122 879 евро за 2011 като второ най-богато предградие се намира Екали, на север от гръцката столица по пътя за историческото село Маратонас. Екали е вилна зона, в която къщи имат много знаменитости като например певицата Ана Виси. В Екали се намира и прочутата розова вила, която тогавашният лидер на ПАСОК Андреас Папандреу строи за младата си съпруга Димитра Лиани. Общо плащащите данъци в луксозния квартал са 2 883 души.
    Редицата на най-богатите квартали попълва още и централният Колонаки, където живее бившият премиер Костас Симитис и където се намират най-известните гръцки адвокатски кантори и кабинетите на най-добрите пластични хирурзи. Сред богатите място намират и северното атинско предградие Кифизия, както и крайморските южни квартали Ано Глифада, Вула и Вулиагмени.
    Каква е картината на другия полюс? Най-бедно се оказва родопското село Органи, където средният семеен доход за 2011 е 8 620 евро. В селото живеят 771 семейства. След него са малките острови от архипелага на Додеканезите - Липси, Агатониси, Арки и Маратос, където средният семеен доход за 2011 е 9573 евро. Трети поред в списъка на най-бедните са семействата от село Василико край Йоанина, където средният доход за 2011 е 9 959 евро.
    Според обработените данни средният годишен доход на едно гръцко семейство е 20 202 евро за 2011. За първи път гръцкото финансово министерство обработва данъчните декларации спрямо пощенския код на данъкоплатеца и както се вижда, изводите са очевидни. Данъчни експерти смятат, че данните са голямо оръжие в ръцета на властите срещу укриващите доходи. Така например ако някой живее в Психико или Екали и декларира доход под облагаемия минимум със сигурност ще привлече вниманието на данъчните служби.

В социалната мрежа Туитър резултатите от анализа на Министерството на финансите станаха предмет на подигравки. "Ако декларираните доходи са реалните, с 50 000 евро на година се нареждаш сред корабните магнати", коментира там известен журналист.

Категории: богати гърци данъчни декларации Палео Психико Екали укриване на доходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus