Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2013 пикова за гръцкия туризъм, тенденцията се запазва и за 2014

13 Ноември 2013 / 19:11:48  Анастасия Балездрова
1379 прочитания

Годината беше добра за туризма, твърдят всички представители на заетите в жизненоважната за Гърция индустрия. Тези общи оценки бяха потвърдени от изследване на Палатата на хотелиерите и компаниите TNS ICAP и Quantos. То е проведено през август – най-силния за туризма месец с участието на 5 383 туристи.

Според председателя на палатата Георгиос Цакирис тенденциите за следващата година са положителни. „На британския пазар отчитаме покачване на предварителните резервации от порядъка на 10 на сто. Данните за Русия предвиждат скок от поне 15 на сто след тазгодишното повишение от порядъка на 40-50 на сто. Германският пазар се запазва миналогодишния си намален поток, но съществуват признаци за активизиране и подновяване на интереса към гръцките дестинации. Очакваме значително покачване в броя на туристите и от скандинавските страни, което ще надхвърли 10 на сто. Показателен е фактът, че шведската авиокомпания SAS планира откриването на 25 нови маршрута към островни дестинации в Гърция. Въпреки негативните прогнози туристите от Франция се отзоваха на очакванията ни тази година, а през следващата очакваме увеличение от поне 10 на сто”.

Резултатите от изследването за 2013 показват, че общо 3,9 милиона туристи са посетили Гърция през най-горещия летен месец  и са похарчили 2,5 милиарда евро. Става дума за 22 на сто от общия годишен брой на туристите, а приходите се равняват на 21,6 на сто от сумата за цялата година.

Абсолютен шампион са островите в южната част на Егейско море, където се отчитат най-голям брой нощувки (8 422 062) и най-много приходи (811 644 056 евро). Дестинацията е на второ място по брой посетители след региона на Централна Македония, където обаче нощувките са били с почти три милиона по-малко, а приходите са достигнали до 290 386 580 евро. „Това доказва, че броят на посетителите не отразява приходите”, заяви председателят на хотелиерската палата Георгиос Цакирис.

Най-много са туристите от страните-членки на Европейския съюз. Следват страните, които не членуват в него – Русия, Турция и Украйна. Сред отдалечените дестинации интересът е най-голям от туристи от САЩ и Китай.

Средната стойност на парите, които харчат туристите в Гърция на ден е 78 евро. Местата, където посетителите харчат най- много са островите в южната част на Егейско море (96,4 евро), Крит (90 евро), Атика (86,2 евро) и островите в северен Егей  (81,6 евро). За сравнение съответната сума в област Централна Македония е 50,4 евро.

От подробните данни става ясно, че разходите за забавление в Атина са много малки. „Това е камбанка, че нещо не е наред. Трябва да видим какво е то, ако искаме действително да превърнем столицата в дестинация за прекарване на уикенда (city break).

В изследването за пръв път бяха представени данни за туристите, които пристигат в Гърция със своите автомобили. Сред тях най-много са жителите на Македония, следвани от тези на Сърбия и Турция. Приходите от македонски туристи през месец август са почти 66 милиона евро, от сърбите – малко над 62 милиона и турците– 37 милиона евро.

България е седма в класацията с 47 938 туристи, 158 027 нощувки и похарчени 6 428 364 евро. Българите, които пристигат с колите си с цел почивка са 87,6 на сто от общия брой български туристи в Гърция. 

Категории: ИкономикаПазари туризъм август 2013 прогнози Хотелиерска палата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus