Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2012 ще бъде губеща за гръцкия туризъм

26 Юни 2012 / 20:06:44  Анастасия Балездрова
1636 прочитания

Сериозен спад в приходите си отчитат гръцките хотелиери през първите шест месеца на 2012. Според изследване, в което са били използвани данни на местните съюзи на хотелиерите от цяла Гърция през първите три месеца на годината нощувките са намалели с 25 на сто.

В зимните курорти, които традиционно привличат голям брой посетители спадът е бил от порядъка на 20 на сто. „Април и май бяха най-„лошите” месеци, през които нощувките намаляха средно с 35 на сто”, посочи той.

Най-голям е бил спадът в островите в северната част на Егейско море – 50 на сто и на полуостров Пелопонес – с 40 на сто.

„Проблемите, които предизвикаха тези резултати са два: лошият имидж на страната, политическата нестабилност и несигурността около оставането й в еврозоната и пълният срив на вътрешния туризъм. Да не забравяме и социалния туризъм, който тази година липсва за пръв път от пазара и водеше на различни дестинации над половин милион гърци”, каза председателят на хотелиерската палата.

По време на същия период е бил отчетен спад и в потока на чуждестранни туристи, достигнал до 8,1 в цялата страна. Интересен е фактът, че ако в сметката не бъде включена Атина, процентът на туристите в останалата страна би бил положителен. Георгиос Цакирис отбеляза, че месец май за Атина е каквото е август за островите. Това се доказа и от цифрите: При общ спад в цялата страна с 4,8 на сто, в Атина той е 14,5 на сто, а през май е достигнал до 20 на сто.

Георгиос Цакирис подчерта, че Атина постепенно губи стойността си на туристическа дестинация, вследствие на бурните демонстрации, упадъка на центъра и високата престъпност. Според хотелиерите най-голям спад се отчита в броя на туристите от Германия, Холандия и скандинавските страни.

В същото време обаче по данни на агенцията за електронни резервации Expedia, веднага след изборите и по-конкретно в дните между 18 – 24 юни е настъпил бум в посещенията на потребители, които са търсили информация за вариантите за почивка в Гърция. На 18 юни, само ден след изборите е бил регистриран рекорден брой резервации.

„Все пак този голям брой посещения поне засега не са се превърнали в резервации, но смятаме, че през същинския летен сезон ще имаме повишение. За щастие периодът на политическата нестабилност не съвпадна с него, но пък „хвана” периода на предварителните резервации и началото на летния сезон”.

Гръцките хотелиери смятат, че ще успеят да покрият част от загубите от изключително лошата първа половина на 2012. Въпреки това не се заблуждават, че годината ще е толкова успешна за тях, както 2011 и заявиха, че очакват тя да завърши със загуби от порядъка на 15 на сто.

Както посочиха, най-сериозни загуби ще претърпят малките хотели, които традиционно са работели с гръцки туристи и тези, които не се намират близо до летища, на които да се извършват чартърни полети и съответно нямат договори с големи чуждестранни туроператори.

„Гърците нямат пари, за да отидат на почивка. От момента, в който са намалели с 35 на сто пътуванията в чужбина, които по принцип са привилегия на хората с по-високи възможности, какво остава за онези с по-ниски доходи”, каза Георгиос Цакирис и допълни, че социалният туризъм трябва да бъде възроден. От палатата дори са предложили примерен план за изпълнението на такава програма, без участието на държавни структури, които доскоро се занимаваха с това и бяха регистрирани фрапантни случаи на измами, както GRRepoter писа преди няколко месеца.

По отношение на намалението на цените, Георгиос Цакирис посочи, че това на практика е „единственото оръжие в ръцете на хотелиерите”. То обаче не се очаква да е по-високо от 8 – 9 на сто и бе аргументирано с високите данъци и повишението на заплащането на служителите в областта на туризма миналата година.

Те от своя страна се готвят да проведат 24-часова стачка с искане заплатите им да не бъдат намалени с 18 на сто и да подпишат колективен трудов договор. В допълнение се готвят да проведат 48-часова стачка през юли, както и други протестни действия.

Георгиос Цакирис ги призова да осмислят, че всяко подобно действие изпраща лоши послания в чужбина и предвещава негативни последствия за туризма и да не пристъпят към такива.

Преди няколко дни членове на синдикалната организация на гръцките комунисти ПАМЕ блокираха входа на хотел на остров Корфу и са заплашвали някои от служителите, които не са били съгласни със стачката. Представители на международната хотелиерска верига – собственик на хотела изпратиха писмо до генералния секретар на партията Алека Папарига, в което я призоваха да поеме ангажимента да няма други подобни акции. Заслужава да се отбележи, че това е първият случай, в който бизнесът се обръща към политически лидер, за да бъдат прекъснати действия, които поставят под риск неговата дейност.

Категории: ИкономикаКомпании туризъм хотели Георгиос Цакирис стачка социален туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus