Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2011 ще е по-трудна, след това ще дойде възстановяването

25 Юли 2010 / 18:07:50  GRReporter
1713 прочитания

“Ако МВФ и Европейската комисия не се бяха заели с Гърция, бюджетният й дефицит щеше да надмине 20 на сто, а Брутният й Вътрешен Продукт щеше да падне с 10 на сто”, заявява главният преговарящ с Гърция от страна на еврогрупата Сервас Дероуз в интервю за неделното издание на вестник “Катимерини”. Известният белгийски икономически експерт признава, че за първи път е предупредил Брюксел, че гръцкият бюджетен дефицит ще надхвърли 10 на сто през месец май 2009 и тогава думите му предизвикали шок, но не и... реакция.
    Дероуз предупреждава, че през 2010 година рецесията в Гърция ще е по-дълбока, отколкото се е предполагало в началото и ще достигне до -4 на сто. Брутният вътрешен продукт на страната ще продължи да пада поне и през първата половина на 2011 година, след което ще се почувстват първите признаци на възстановяването. Според него гръцката икономическа криза се дължи на нежеланието на предишните правителства да извършат необходимите структурните реформи и на лошата работа на обществената администрация в страната.  
    Сервас Дероуз дава обяснение и защо е поискал намалението на заплатите на държавните и на частните служители - на първите, за да се намалят разходите в държавния сектор, а на вторите, за да се намалят цените на стоките и услугите, които Гърция предлага, за да стане икономиката й по-конкурентна на световните пазари. “Ако бяха станали реформите в образованието, в пазара на труда, в държавната администрация, в инфраструктурата и в пазара на енергия, намаляването на заплатите нямаше да е необходимо”, признава той. По отношение на инфлацията в Гърция той заявява, че едно от предизвикателствата пред Европейската комисия е да се справи с картелите, които властват на гръцкия пазар.
    Белгийският икономист твърди, че разбира жертвите, които в момента правят гърците, но ги окуражава да ги направят, защото прилагането на 3-годишния меморандум  по думите му означава “революция не само в гръцката икономика, но и в гръцкото общество”. “Ако всички ние успеем да приложим меморандума до последната му буква, това би означавало да се справим краткосрочно и средносрочно с гръцкия бюджетен дефицит и външен дълг, да осигурим едни здрави публични финанси на страната. Но най-важната ни цел е да освободим огромните възможности на гръцката икономика за по-голяма производителност и за висок икономически ръст, а от тук и за по-голяма заетост на работната ръка”, казва в интервюто за “Катимерини” Сервас Дероуз. И в същото време признава, че не е по силите му да предвиди кога точно ще стане това.
    Експертът от Еврозоната призовава гръцката опозиция да бъде по-малко опортюнистична и да вижда по-добре националния интерес, отколкото тясно партийния.

Категории: гръцка икономическа криза възстановяванеПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus