Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2010 още по-лоша за гръцката индустрия

13 Октомври 2009 / 08:10:18  GRReporter
1618 прочитания

2010 година ще бъде още по-тежка за гръцката индустрия поради неизплатените и дългосрочно разсрочени във времето плащания, които смазват финансово гръцкия пазар, заяви председателят на Асоциацията на индустриалците в Северна Гърция Никос Пендзос. Той предложи диалог с всички институции, които имат отношение към проблема. Най-тежко е състоянието на преработвателната промишленост, като даде за пример алуминиевата индустрия, където поръчките са паднали тази година със 40 на сто, а някои предприятия дори са затворили. Никос Пендзос предлага преработвателните промишлености да влязат в центъра на гръцката икономическа политика, тъй като в тях работят много хора.
    Той одобрява решението на новото правителство седалището на заместник-министрите на икономиката и на децентрализацията да е в Солун при условие, че те се ангажират да взимат решения. По отношение на закриването на министерството на Тракия и Македония председателят на Асоциацията на индустриалците предложи, че по-правилното решение би било то да се превърне в министерство на регионалното развитие. На въпрос как оценява първите действия на правителството той отговори: "Много е рано да се прецени, изчакваме програмата му".
    Никос Пендзос обяви, че Асоциацията на индустриалците започва серия от работни срещи за индустрията и регионалното развитие до средата на декември, за да се очертаят най-болезнените проблеми в преработвателната промишелност, които да станат основа за официалните предложения на Асоциацията към правителството за политиката в тази област до 2020 година. За 2 ноември е предвидена среща на тема хранителна промишленост, напитки, строителство и информатика, а за 30 ноември темата е развитие-иновативност-инвестиране навън. В тези работни срещи ще участват топ-мениджъри, учени, представители на различни министерства.

Категории: гръцка индустрия прогнози за 2010Икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus