Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

200 000 малки и средни предприятия са затворили от началото на кризата

26 Септември 2014 / 08:09:39  GRReporter
943 прочитания

Симона Пенева

Малките и средни предприятия представляват 95% от предприятията в Гърция, а износът им е една трета от общия за страната. Това съобщи министърът на развитието Николаос Дендиас на конференция, организирана от представителството на Европейската комисия в Атина. „За развитие е нужна смяна на текущия модел. Трябва да се погрижим сега,  да предприем мерки, защото ако продължаваме така, след няколко години ще се озовем в още по-голяма икономическа криза”, добави още министърът на развитието. Той подчерта, че на Гърция са нужни повече малки и средни предприятия, а не държавни служители, а също така и по-способен и резултатен финансов сектор.  Сто хиляди нови предприятия, улесненото им създаване, намаляване на стартовия капитал, ликвидност и втори шанс за предприемачите, които не са имали успех са част от целите на министъра.
    В последните 5 години, обаче, като резултат от икономическата криза броят на малките и средни предприятия в Гърция е намалял с 200 000 и това е една от причините за голямата безработица в страната. “Държавата не разполага с план за мониторинг на предприятията и се нуждае от инфраструктура. Правителството е уведомено от социалните партньори  за проблемите, които са пречка за предприятията, а също така и за мерките, които могат да предприемат за отстраняването им”, заяви Йоргос Каватас, президент на Главната конфедерация на предприемачите, занаятчиите и търговците.
    Според Василис Коркидис, президент на националната конфедерация на гръцката търговия развитието трябва да стане във всички сектори на търговията-внос, износ, превози. „По-лесно е да запазиш едно предприятие, отколкото да създадеш ново“, каза още той.
    Гръцкият туризъм е най-успешно развиващият се сектор на икономиката и може да служи като модел за другите браншове. „Туризмът успя през последните няколко години на кризата да устои, да подкрепи и да активизира гръцката икономика. Това ще продължи да прави и през 2014 година със създаването на 80 000 - 100 000 нови работни места“,  съобщи Йоанис Рецос, вицепрезидент на Асоциацията на гръцките туристически предприятия. Планът на Асоциацията е до 2021 Гърция да може да привлече 24 милиона туристи и да създаде 48 милиарда евро БВП и 300 000 нови работни места. Ако това се случи, Гърция ще се превърне в една от 10-те най-популярни туристически дестинации в света. 
    

Социалните партньори представиха проблемите и предложенията за развитие на малките и средни предприятия по отношение на конкурентността, бюрокрацията, екстровертността, консултативните и иновационни структури, достъпа до финансиране, данъчната политика и осигурителната система. Дванадесетте най-важни предложения според тях са:


1. Реформа на правната и институционалната рамка за лицензирането на предприятия и инвестиции, 
2. Допълнително опростяване на административните процедури чрез рационализация  и дигитализиране,


3. Намаляване на данъчната тежест за малките и средни предприятия и намаляване на акциза на консумацията на енергия,


4.Насърчаване на сертифицираните електронни плащания между държавния сектор и предприятията,
5.Стриктно наблюдение на пазара за избягването на олигополните ситуации и намаляване на антиконкурентното отношение на нелегалната търговия чрез  стриктни проверки на складовете, както и на търговската мрежа,


6. По отношение на финансирането чрез фондовете на Европейския съюз, директно налични от Европейската комисия, предложението е да се даде предимство на малките предприятия в процеса на оценяване на молбите за финансиране,
7. Гарантиране на резултатното представяне на фондацията за развитие, специално в секторите за дългове и собствени капитали,


8. Подобрено планиране на финансовите средства чрез използването на фондовете на програмния период 2014-2020 за по-добро покриване на нуждите на малките и средни предприятия, 


9. Подкрепа за експортните дейности чрез програми за допълнително финансиране,


10. Подобряване на политиката за развитие за насърчаването на клъстерите и бизнес парковете,


11. Подобряване на правната и институционалната рамка за сертифициране на професионални квалификации,
12. Свобода при избора на по-ниска застрахователна категория от Организацията за Застраховане на Свободните Предприемачи.
    Малките и средни предприятия са гръбнакът не само на гръцката, но и въобще на европейската икономика, стана ясно на конференцията. “Това са предприятията, които определят доброто икономическо състояние на Европа. Трябва да са продуктивни и да осигуряват нови работни места, да работят заедно и да имат една обща цел. Така ще се осигури дългосрочното им развитие”, заяви Хорст Райхенбах,  лидер на групата за действие за Гърция на Европейската комисия. Според него подкрепата за тези предприятия трябва да е минимална,  те трябва да имат експортна оринтация, по-бързо функциониране при стартирането си и предоставяне на търговски финансови средства.
    Джоана Дрейк, директор  на генералната дирекция за предприятията в Европейската комисия обясни, че малките и средни предприятия създават 77% от брутния вътрешен продукт на Европа. “Трябва да има повече инвестиции в тях, да се модернизират, да имат достъп до финансите и пазарите. Тези предприятия трябва да станат конкурентоспособни и иновативни“, призова още Джоана Дрейк.

 

Категории: малки и средни предприятия гръцка икономика внос износ превози гръцки туризъм БВП работни места
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus