Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

18-те министри на финансите от еврозоната - големите печеливши от удължаването на меморандума

21 Февруари 2015 / 14:02:15  GRReporter
796 прочитания

Американската агенция Блумбърг в своя публикация говори за победители и победени при преговорите на Eurogroup. Както се отбелязва,  министрите на финансите на страните от еврозоната са „големият победител”, но това е било нещо очаквано, като се вземе предвид, че Гърция се е изправила срещу 18 „противници”.

„В преговори, при които18 се изправиха срещу един, беше очаквано, че 18-те  (Eurogroup) ще постигнат много повече от единия, тоест Гърция” се казва в публикацията, в която се изброяват и ползите за всяка една от страните.

- Eurogroup запази ЕС, МВФ и Европейската централна банка, така наречената тройка, като  наблюдатели на кредитното споразумение. Гърция от своя страна постигна това да не се говори повече за „тройка”.

- Eurogroup обезпечени съгласието на Гърция по въпроса за продължаването на текущата спасителна програма. Гърция постигна съгласието на Eurogroup това  да не се нарича „програма”.

- Eurogroup даде на Гърция два дни до понеделник, за да подготви редица финансови мерки, които ще позволят успешното преразглеждане на разширяването на програмата. Гърция ще може да избере свои мерки за строги икономии (и може в края на краищата да успее да осигури гъвкавост по отношение на намаляването на първичния бюджетен излишък) .

- Eurogroup реши, че финансовите средства, които до днес бяха на разположение в рамките на програмата на Фонда за финансова стабилност, ще преминат към Европейския фонд за финансова стабилност EFSF и ще се използват при рекапитализирането на банките според преценката на Европейската централна банка. Гърция ще е просто наблюдател.

- Министрите на финансите от еврозоната ще имат спокоен уикенд. Гърция ще трябва да работи много върху пакета от мерки, които институциите трябва да одобрят до понеделник вечерта.

Всичко това на пръв поглед показва, че Гърция е спечелила много малко от Eurogroup и това до голяма степен е вярно. Все пак, Янис Варуфакис ще може да се върне в Гърция и да каже, че е направил каквото е можал. За момента, както завършва публикацията, това може да е достатъчно за една страна, която се чувства „ударена” от партньорите си от Eurogroup.

Категории: Bloomberg публикация удължаване на меморандума министри на финансите еврозона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus