Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

1700 души обслужват 300-членния гръцки парламент

03 Септември 2012 / 15:09:14  GRReporter
1819 прочитания

В кризисна Гърция обслужващият персонал на гръцкото Народно събрание наброява 1700 души. Тази новина разтърси местните медии в период, когато се очаква да се приемат новите намаления на пенсиите и заплатите в частния и държавния сектор. По професии гръцкия парламент се обслужва от 670 постоянни служители, 541 наети на граждански договори, 100 на нещатна служба и 360 полицаи. Освен административните служители, стенографите и останалите длъжности свързани с обслужването на парламента, през годините в разходите за заплати и хонорари са минали много и различни мъртви души. В различни периоди те са получавали възнаграждения, които идват от джоба на обикновения данъкоплатец, но са отивали за неясни услуги.

В Катимерини дават пример със свикването на специална комисия за извършване на икономически изследвания през месец май 2009. Тогава в парламента се създава 10-членна Научна комисия. Към нея се прибавят 18 научни сътрудници, двама научни консултанти към комисията и 48 допълнителни помощни сшециалисти за подпомагане на дейността. Общо 70 души са били наети на нещатна служба за неопределен период от време и вписани като парламентарни служители. Резултатите от дейността на тази научна комисия не са много ясни, но за работата й са заминали стотици хиляди евро.

С влошаването на финансовото състояние на Гърция, назначенията и заплатите на работещите в парламентарните кулоари са се повишавали обратно пропорционално. През 2005 разходите за заплати на парламентарните служители са надминали 71,5 милиона евро. През 2007 служителите са били малко под 1800, а през 2009 назначенията са достигнали своя пик и са надминали 2000 души за обслужването на 300 депутати. През 2010 въпреки навлизането в кризата чиновниците в парламента не са намалели чувствително. Техният брой е спаднал под 2000 души, но разходите за заплати са се вдигнали с 42% и са надминали 102 милиона евро. През 2011 служителите в парламента са били 1333, а към заплатите им се начисляват ред допълнителни надбавки за качества, които в частния сектор се смятат за базови и задължителни – надбавка за работа с компютър, за отговорно място, за стаж, както и допълнителни средства за транспортни разходи. Освен всичко изброено до момента работещите в парламента се радват на 16 заплати, а пенсията им след 28 години работен стаж започва от 5169 евро на месец.

В Гърция е всеизвестен факт, че работните места в парламентарната администрация са запазени за близки, роднини и приятели на депутатите избирани през годините. Докато членовете на Народното събрание успеят да преодолеят себе си и окастрят до здравословни нива позициите и разходите за дейността на парламента, предстои гласуването на поредния пакет мерки с намаления в бюджета. Той трябва да се приеме този септември и ще донесе съкращения и икономии на стойност 11,6 милиарда евро за следващите две години.

Бившият министър на земеделието и настоящ депутат от ПАСОК Косатас Скандалидис заяви открито, че няма да гласува за приемане на мерките свързани с намаление на заплатите и пенсиите, както в частния, така и в държавни сектор. Одисеяс Вудурис от Демократичната Левица също се обяви против съкращаването на заплатите. Депутати от трите партии участващи в правителствената коалиция изказват своите задръжки и резерви към новото окастряне на възнагражденията и социалните придобивки на гражданите. Въпреки това премиерът Андонис Самарас обяви, че мерките за 11,6 милиарда евро ще бъдат приети, дори и никога повече да не бъде преизбран. Засега обаче не се вижда същата решителност в държавното управление да намали разходите в администрацията на самия парламент.

Категории: Политика парламент криза служители високи заплати Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus