Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

15 гърци и кипърци между най-богатите в Обединеното кралство за 2012

20 Юли 2012 / 14:07:09  GRReporter
2554 прочитания

Може Гърция и Кипър да са изолирани от международните пазари и финансирането на двете държави да зависи изцяло от помощните фондове на Европа и Международния валутен фонд, но едни от най-богатите хора във Великобритания остават от гръцки и кипърски произход. Годишният списък на най-богатите хора в Обединеното кралство на “Sunday Times” включва 16 милионери и милиардери с корени или акт за раждане от двете финансово закъсали страни.

Първото гръцко име в списъка на “златните” на Острова е на Аристотелис Мустакидис, който притежава богатство оценено на 1,7 милиарда лири. Той управлява международния колос за добив и търговия с първични суровини Glencore. Според списание Forbs Мустакидис се издига до директорско място през 2000 година, след като е бил ръководител на успешния отдел за управление на цинк, мед и олово. Той става милиардер през май месец 2011 след първото публично предлагане на Glencore. Малко по-късно акциите, които притежава губят 20% от стойността си, но бъдещето остава светло за него.

След Аристотелис Мустакидис идва името на Алки Дейвид със състояние от 1,1 милиарда лири. Той е от гръцко-кипърски произход, член на семейство Левентис (според Вима), което притежава поредица от успешни предприятия в различни сектори. Техни са редица заводи за бутилиране на Кока-Кола в 28 страни по света, корабни компании, но страстта на Алки (съкратено от Алкивиадис) е киното. Той е продуцент, понякога актьор или сценарист, както и собственик на интернет платформа за предаване на телевизионни програми с висока дефиниция към мобилни телефони FilmOn.com.

С 1,02 милиарда лири следва сър Стелиос Хадзийоану. Той е създателят на нискобюджетната авиокомпания EasyJet и собственик на дял в Sea Star Capital регистрирана на кипърската борса. През 2010 пое управлението на двете гръцки фериботни компании ANEK и Hellenic Seaways. Няколко десетки милиона делят Хадзийоану от Крис Лазарис, който се занимава с недвижими имоти и богатството му е определено на 923 милиона евро.

Филипос Нярхос, първородният син на корабния магнат от златното минало на Гърция, Ставрос Нярхос следва с богатство оценено в момента на един милиард лири, което е с 250 милиона лири повече от състоянието му през 2010. Майкъл Лемос е друг успешен наследник на гръцки корабен бизнесмен, който всяка година успява да увеличи богатството на семейството. Сега стойността на неговите притежания се оценява на 765 милиона евро.

Търговията с недвижими имоти са донесли на Янис Христодулос 670 милиона лири, а неговият колега по професия Анди (Андреас) Панайоту го следва с 440 милиона евро. Джон Зохонис, който е познат като “сапунения магнат” е трето поколение бизнесмен от гръцки произход. Той е носител на титлата “Сър” в Обединеното кралство и е управлявал 20 години базираната с Сиера Леоне търговска корпорация PZ Cussons. Зохонис се пенсионира през 1993, но богатството му продължава да расте и днес е изчислено на 346 милиона лири.

Собствениците на инвестиционния фонд Brevan Howard Трифонас Нацис и Крис Рокос следват в класацията на най-богатите хора във Великобритания с 226 милиона лири. Предприемаческият дух и търговията на дребно носи на Тео Пафитис 180 милиона лири, а от строителство забогатяват с 140 милиона лири братята Стефанос и Стелиос Стефану. На последно място сред гръцките и кипърските милионери в Обединеното кралство е певецът Джордж Майкъл. Въпреки, че той се радва най-широка популярност в света в сравнение с изброените в списъка, Джордж Майкъл има само 100 милиона лири.

Категории: ИкономикаПазари милиардери Великобритания Кипър Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus