Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

15-те най-влиятелни гръцки корабовладелци за 2013

19 Декември 2013 / 17:12:15  GRReporter
1679 прочитания

Броят на гръцките корабни магнати и заетите в бизнеса е почти правопропорционален на гръцкия дял от световното търговско корабоплаване, твърди британското електронно издание Lloyd’s List. То представя 15 гърци- корабни магнати и хора с позиции в бизнеса, които се намират в списъка на 100-те най-влиятелни личности в търговското корабоплаване през 2013. Въз основа на транспортния си капацитет гръцките товарни кораби съставят 16 на сто от световния флот.

Пръв сред гръцките корабовладелци и пети в общата класация е Янис Ангеликусис, собственик на Angelicoussis Shipping Group, следван от осмата в списъка Ангелики Франгу от Navios Group и деветия Йоргос Иконому (DryShips).

Янис Ангеликусис управлява огромен флот, който се състои от 93 кораба, 45 от които са товарни, а 41 – цистерни за горива. 65-годишният корабовладелец е продължител на семейната традиция. Компанията е основана от неговия баща Андонис, който освен успешен бизнесмен е  бил и награден за геройското си участие във Втората световна война от гръцкото и британското правителство. Според източници 80 от общо 93-те кораби на Янис Ангеликусис пътуват под гръцки флаг. Той продължава да инвестира, като напоследък интересът му е насочен към корабите, които пренасят втечнен природен газ. В началото на юли той подписа договор с южнокорейските корабостроителници Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering за два нови кораба от типа LNG Carriers с капацитет 173 400 куб. метра и обща стойност 414 милиона долара. Те се очаква да бъдат предадени на дъщерната компания Maran Gas на консорциума на Ангеликусис през втората половина на 2016.

Също толкова интензивно се развиват и компаниите на Ангелики Франгу, към чийто флот бяха добавени 50 нови кораби. Само ден по-рано компанията Navios Europe обяви, че е постигнала споразумение с банка HSH Nordbank за закупуването на 10 кораба – пет цистерни и пет товарни кораба на обща стойност 219 милиона евро.

Ангелики Франгу често е наричана „женският Аристотел Онасис”. През далечната 1990 в Бразилия, на 25-годишна възраст тя купува срещу 1,5 милиона долара остарелия товарен кораб „Фулвия”. Това е началото на нейната компания, която през 2011 я поставя в списъка с 50-те най-влиятелни бизнес дами на списание Fortune . Тя е дъщеря на Никос Франгос – капитан и крупен корабовладелец от прочутия с морската си традиция остров Хиос. Днес флотът на консорциума на Ангелики Франгу управлява 119 кораба.

Успехът на Йоргос Иконому да запази върховата позиция на компанията си DryShips Inc., въпреки кризата на отраслите, в които работи – товарни кораби и цистерни за горива. Той успя да се справи умело с дълговете на една от компаниите си, които участват в атинската борса. Важна роля в бизнеса му играе дъщерната компания OceanRig, която се занимава с платформи на сондажи за добив на петрол. Иконому не е продължител на семейна традиция. Син на собственик на компания за канцеларски материали, той е типичен пример за бизнесмен, който е създал сам своята компания, като единственият му „инструмент” е била дипломата по корабостроене и приложно инженерство в Масачузетския технологичен институт MIT.

Според публикации в медиите той е изразил интерес да участва в подводните сондажи за откриването на въглеводороди в Егейско и Йонийско море.

Останалите гърци в списъка с най-влиятелните личности в световното търговско корабоплаване са Питър Ливанос (22-о място) и Йоргос Прокопиу (23-о място), а настоящият председател на Асоциацията на гръцките корабовладелци Теодорос Вениамис е на 51-а позиция. Следват продължителят на семейната традиция в транспортирането на стоки Константинос Констандакопулос (57-о място) и Никос Цакос (61-о място). Списъка на гръцките корабовладелци допълват Питър Георгиопулос (69-о място), собственикът на футболния клуб Олимпиакос Вангелис Маринакис (73-то място), Симеон Палиос (77-о място), Петрос Папас (80-о място), Янис Плацидакис (83-о място), Димитрис Мелисанидис (94-о място) и Хараламбос Фафалиос (96-о място).

Тази година от Lloyd’s са решили да поставят начело на списъка моряците – хората, от които зависи нормалният ход на световното корабоплаване. На второ място се намира Емануеле Лауро – собственик на консорциума Scorpio, който в рамките на една година е успял да увеличи в пъти мощта на компаниите си. Следват директорите на  Maersk Нилс Андерсен и Сьорен Скоу, на трета позиция е Джон Фридрексен – собственик на Sea Tankers, чиито компании са поръчали около 80 нови кораба.

Категории: ИкономикаКомпании Lloyd's List гръцки корабни магнати търговско корабоплаване флот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus