Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

14 арестувани за злоупотреби със средства на неправителствена организация

27 Декември 2012 / 12:12:24  GRReporter
1320 прочитания

14 души свързани с неправителствената организация “Кръгът на Патмос” бяха арестувани по обвинения за злоупотреба с държавни средства и пране на пари. Според данните изнесени от полицията в периода 2000-2010 конкретната неправителствена организация (НПО) е получила дарения в размер на 9,5 милиона евро, а в книгата за приходи и разходи са били вписани постъпления на стойност само 6,5 милиона евро.

Основната цел на “Кръгът на Патмос” официално е била да развива религиозната култура и опазването на околната среда, като е финансирала различни форуми провеждани по море. Част от финансираните от Европейския съюз и гръцката държава събития са били форуми с название “Дунав” (1997), “Адриатика” (2002), “Балтика” (2003), “Амазонка” (2006), Арктика (2007), Мисисипи (2009). Отменени са били плаващите симпозиуми “Каспийско море” (2005) и “Нил” (2009).

За един от тези форуми “по вода” е бил нает ледоразбивач срещу 600 хиляди евро, който е превозил участниците в симпозиум до Северния полюс. Според “Вима” на подобни екстравагантни сбирки са присъствали високопоставени духовници от различни краища на света, но и политици и активисти като Ал Гор или бившия главен секретар на ООН Кофи Анан. Пред същото издание членове на неправителствената организация настояват, че дейността на “Кръгът на Патмос” от изключително важно религиозно и национално значение и не може да се говори нито за корупция, нито за спекулации.

Министерството на околната среда и енергетиката е дало на “Кръгът на Патмос” 1,2 милиона евро. Държавната лотария ОПАП през години са отпуснали други 1,2 милиона евро, Народното събрание е финансирало дейността на организацията с 300 хиляди евро, а министерството на културата е дало 60 хиляди евро. В момента полицията разглежда 88 доклада за дейността конкретната НПО, които описват движението на финансите. Източници от полицията коментират, че с претекста “организация на симпозиуми” са били присвоени много големи суми, използвани за лични облаги.

Скандалът около неправителствените организации в Гърция се разгоря преди повече от година, когато ефектът на икономическата криза започна да се усеща по-настойчиво във всекидневния живот. Според zougla.gr в ръцете на около 700 неправителствени организации са потънали над 39 милиона евро само за периода 2007-2009.

Държавни организации и европейски фондове са давали безвъзмездни дарения за най-различни и в много случаи неясни каузи – за изследване на историята на младежкото движение на левицата са дадени 25 хиляди евро, “Гръцка моделистика” са получили други 25 хиляди евро за развитие на дейността си, “Акция граждани на утрешния ден” са получили 50 хиляди евро за неуточнената си дейност. Безжичната мрежа на митрополитство Коринт също е била финансирана с 25 хиляди евро. Същата сума са получили неправителствени организации с имена като “Действия за човека”, “Аркадийска младеж 2000”, “Специализиран институт за установяване на качеството на цитрусовите плодове в Трианисос”.

Списъкът на неправителствените организации, които регистрират някаква дейност и са получили безвъзмездно финансиране без отчет за извършеното в Гърция включва стотици имена. Някои от най-големите нарушения според местните медии са направени в програмите за заетост и професионална преквалификация, които са водени от правителството, но са били изпълнявани с активното участие на неправителствените организации. Програмите, в които са потънали най-много пари са били проведени през 2006 и 2007. Условието, което е съществувало за отпускане на средствата е да се образува поне едно ново работно място, ако държавата покрие всички разходи по наемането на нов персонал.

Между неправителствените организации, които са участвали в двете програми били и тези на Маргарита Папандреу. “Център за изследване и действия за мир” получил две държавни финансирания от 90 хиляди евро и от 25 хиляди евро. Институтът за стратегически научни изследвания “Андреас Папандреу” получил 125 хиляди евро от същите програми.

Категории: ОбществоКриминална хроника неправителствени опрганизации измами Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus