Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

14 гърци, които управляват моретата според LLOYD'S LIST

21 Декември 2014 / 12:12:16  GRReporter
1929 прочитания

Резултатите от годишния доклад на Lloyd's List за стоте най-влиятелни личности в световното корабоплаване показват силно присъствие на гръцки корабособственици, както и основната им роля в морската търговия.

В тазгодишния списък на Lloyd's List са  включени общо 14 гърци –между тях Янис Ангеликусис, Петрос Папас, Ангелики Франгу, Петрос Ливанос, Георгиос Прокопиу, председателят на организацията на гръцките корабособственици Теодорос Вениамис, Константинос Констандакопулос, Никос Цакос. Някои от тях заемат доста високи позиции, въпреки че се конкурират с колоси като петролната компания Aramco и AP Moller-Maersk, най-големия превозвач на контейнери в света, с държавните компании от Китай като Cosco, както с други силни играчи като норвежкия  магнат John Fredriksen. Смята се, че гръцките корабособственици на базата на вместимостта на корабите си контролират 16,25% от световния флот и 46,7% от европейския. По-голямата част от корабите са от ново поколение и с високи технологии.

Най-високо в класацията от гърците е  Янис Ангеликусис, собственик на компанията ASG. В сравнение с миналата година Ангеликусис се е изкачил с една позиция, главно благодарение на продължаващото увеличаване на флота му, както и на корабите за превоз на LNG (втечнен природен газ). Следва Петрос Папас (на 11 позиция), ръководител на Star Bulk Carriers. Той успя в сътрудничество с Oaktree да постигне контрол над най-големия флот от товарни кораби измежду американските компании, листвани на борсата, с общо 139 кораби. Според самия него, целта е още по-голямо разширяване на фирмата с нови кораби.

На трета позиция от гърците и на 15 в списъка е Ангелики Франгу, начело на холдинга от листвани на борсата компании Navios Group. Холдингът и тази година продължи да разширява  и укрепва флота си. Веднага след нея е Георгиос Иконому,  ръководител на DryShips, компания за товарни кораби за насипни товари. Следват Петрос Ливанос (21), Георгиос Прокопиу (25), Теодорос Вениамис (48), Константинос Констандакопулос (50), Никос Цакос (54),  Вангелис Маринакис (67), Симос Палиос (81), Петрос Георгиопулос (83), Янис Плацидакис (86), Димитрис Мелисанидис (97).

 Китай-световна морска сила

На върха на списъка на Loyd's List за 2014 е президентът на Китай Си Дзинпин  заради увеличаващото се влияние на китайската икономика, както и заради демонстрацията на сила от страна на Китай, който отхвърли договора P3. Той трябваше да обедини маршрутите и предлаганите транспортни услуги на редица фирми, превозващи контейнери, като част от усилията за намаляване на оперативните разходи и, разбира се, за да се засили влиянието им при договаряне. Китай не одобри договора  и планът не беше приложен, тъй като в отсъствието на втората най-силна икономика в света подобен съюз няма особен смисъл.

Категории: Lloyd's List корабособсвеници класация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus