Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

13 държавни служители с банкови сметки за над 25 милиона евро

09 Август 2012 / 18:08:15  GRReporter
1906 прочитания

Министърът на финансите Янис Стурнарас поиска и получи оставката на президента и главен изпълнителен директор на държавната минна компания ЛАРКО Анастасиос Баракос. Причината бе в неспазването на закона, според който заплатите на служителите в държавния сектор трябваше да бъдат намалени с 30 на сто. Според ведомството въпросът за прилагането на закона е бил поставен и с решение на редовното общо събрание на акционерите по-рано тази година, но без резултат. Въпреки това ръководството на компанията дори повишило заплатите с аргумента, че те са взаимно свързани с производствения процес.

Оставката на Анастасиос Баракос стана факт само ден след заповедта на премиера към министрите да накажат по експресната процедура директорите на държавни предприятия, които вече година не намаляват заплатите на служителите в нарушение на закона.

Андонис Самарас нареди още да бъдат наказани показно и по експресен начин държавните служители, които потъпкват законите. Високопоставени представители на министерствата на финансите, заетостта и правосъдието вече обсъждат нова правна рамка, която ще позволи престъпилите закона държавни служители да бъдат наказвани много бързо.

Премиерът нареди да бъдат предприети конкретните мерки, след като бе уведомен за дупките в бюджета и алтернативните мерки, които се обсъждат. Когато разговорът стигнал до незаконните пенсии Андонис Самарас посочил, че това явление не само източва огромни парични суми от осигурителните каси, но също намалява доверието към Гърция.

Премиерът каза, че чуждестранните му събеседници често го питат как е възможно пенсиите по инвалидност в Германия да са 8 на сто, а в Гърция 13 на сто от общия брой и поиска да бъде информиран за хода на наказателното следствие срещу замесените в измамата. „Трябва да разкрием мрежите, лекарите, административните служители и всички, които са спомогнали за извършването на тези измами. Трябва да бъдат повдигнати обвинения веднага”, казал той, когато го уведомили, че случаи като този със стотиците мними слепци на остров Закинтос се намират още на ниво предварително следствие.

В същото време започнаха първите наказателни мерки срещу държавни служители, които имат издути и, разбира се тайни банкови сметки. Дисциплинарен съдебен съвет уволни високопоставена държавна служителка, след като в 30 банкови сметки на нейно име бяха открити почти 8 милиона евро. Срещу нея вече тече и наказателно разследване, като преди това властите трябва да открият по какъв начин са придобити тези средства.

Конкретната жена е работела в Атинския административен съд  в продължение на 31 години. от проверката на контролните органи стана ясно, че тя притежава също голям брой недвижими имоти, а заедно със съпруга си били акционери в дружество с ограничена отговорност.

По време на показанията си пред Дисциплинарния съдебен съвет тя заявила, че не е посочвала големите парични суми в данъчните си декларации, понеже в продължение на години нямало никаква промяна в имущественото й състояние.

Случаят бе разкрит след проверка на Одиторите на държавата администрация, които разследват банкови сметки, правят сверки в имотните регистри и сравняват събраните данни. Разследването показа, че 13 държавни служители имат в сметките си общо над 25 милиона евро, които не могат да бъдат оправдани от техните доходи или друго имущество. Срещу всички тях бяха заведени административни и наказателни следствия, понеже се смята, че те не са извършили само нарушения на данъчното законодателство, а е възможно да има случаи на узаконяване на средства от престъпни дейности и други.

В зависимост от развитието на наказателните процеси и ако провинените служители бъдат осъдени без право на обжалване държавата би могла да задейства процедури за незаконно придобитите пари и имоти.

Категории: Политика държавни служители следствие нарушения на закона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus