Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

12 мултинационални компании планират нови инвестиции в Гърция

16 Юни 2014 / 16:06:53  GRReporter
1246 прочитания

Много по-голяма устойчивост в условията на икономическа криза показват мултинационалните концерни, развиващи дейност в Гърция, в сравнение с местните гръцки компании. Поне това става ясно от анализа на финансовите резултати, които показаха за миналата година дъщерните дружества в Гърция на 12 водещи мултинационални групи.

По-конкретно повече от половината от тях са успели да увеличат продажбите и печалбите си, а доста други са успели да задържат на задоволително равнище показателите си. Сред тях са тютюневите компании JTI и BAT, пивоварната „Mythos“ част от датската група Carlsberg, както и автомобилната компания Toyota, които след една катастрофална 2012 са подобрили чувствително резултатите си. Характерен е примерът и с дъщерното дружество на френския гигант Bic, което през 2013 успя да увеличи с 10% продажбите и с 79,5% печалбите си благодарение на своето обръщане към експорта. При това миналата година неговите ножчета за бръснене се озоваха на първото място в износа на Гърция към САЩ, като оставиха на второ място маслините, един от емблематичните гръцки продукти. Също толкова благоприятно се отрази обръщането към експорта и на компанията Vivechrom, част от групата Akzonobel, най-голямата компания за бои в света. Нейното решение да възобнови бизнеса си на кипърския пазар изигра ключова роля за финансовите й резултати, в година, през която строителната дейност буквално бе замръзнала.

Въпреки това не липсват дъщерни дружества на мултинационални компании, чиито продажби и печалби се свиват или направо са станали отрицателни, като например Heineken и Pepsico, която за поредна година отчете огромни загуби (от порядъка на 16,8 милиона евро). Надолу се движи и Colgate-Palmolive, както на ниво продажби (-13,25%), така и на ниво печалби (спад с 9,89% в печалбата преди данъци).

Във всеки случай обаче, като цяло мултинационалните компании показват висока издръжливост срещу спада в потреблението, много по-голяма от тази на чисто гръцките компании, които в голямата си част продължават и днес да се измъчват от липсата на ликвидност и високата цена на финансирането.

Това в никакъв случай не означава, че мултинационалните компании отслабват или прекратяват действията си за намаляване на оперативните разходи. Съкращаването на разходите и запазването на достатъчно количество налични средства от началото на кризата са сред първите задачи в дневния им ред, и продължават до днес да бъдат в основата на всеки изготвян бизнес план. Висши служители на мултинационални компании често повтарят, че условията продължават да са трудни и подчертават, че няма място за успокоение и отпускане.

Лоши кредити

Особено внимание се обръща и на лошите кредити, които продължават да представляват сериозен проблем за пазара, въпреки че почти всички компании за кредитно застраховане са се възстановили динамично. Управлението на лошите кредити предизвиква ежедневно „главоболие“, тъй като раздадените кредити на клиенти възлизат на десетки милиони евро, а в същото време забавянията на плащанията между фирмите са се увеличили още повече през 2014, вместо да намалеят. По-конкретно, както показа последният „Барометър за търговско поведение“, извършван от компанията за кредитно застраховане Atradius, забавянето в погасяването на кредити в Гърция се е увеличило на 66 дни от 63,2 дни по-рано, което е доста повече от средната стойност в останалите страни от Европейския съюз – 52 дни.

Източници от пазара подчертават, че всички без изключение треперят пред възможността някоя голяма компания да рухне, както стана преди няколко години с веригата „Атлантик“, или неотдавна с Nutriart и Sprider Stores, тъй като биха останали кредити, които трудно биха били погасени. Разбира се, мултинационалните компании поне в областта на супер маркетите, са осигурили по-добри условия на погасяване в сравнение с гръцките доставчици, поради щедрите обезщетения, които предлагат, но и заради условията, които поставят на клиентите си, за да се снабдяват с техните продукти.  По-големи тревоги имат гръцките малки и средни търговци и производители, които не са достатъчно силни да се справят с новите „правила“.

Възобновява се интересът

Доста от мултинационалните компании изглеждат готови „да бръкнат дълбоко в джоба си“ и да пристъпят към нови инвестиции, с цел да укрепят позициите си в Гърция. Според източници, повечето чуждестранни компании смятат, че най-лошото вече е минало, и вече залагат на сценария с възстановяването. «Никоя от тях не иска да изостава от конкуренцията, когато гръцката икономика започне да се връща отново към растеж. Искат възползвайки се от излишъка от средства, с които разполагат, но и от проблемите на местните играчи, да укрепят позициите си и дяловете си на вътрешния пазар», подчертават специалистите.

На първа линия се намират предимно мултинационални компании, които развиват бизнес в областта на потребителските стоки, като например „ΑΒ Василопулос“ на белгийската група Delhaize, която планира инвестиции в размер на 75 милиона евро през 2014 за създаването на 32 нови обекта, както и Bic „Виолекс“ на френския гигант Bic, който ще отпусне 32 милиона евро за подобряване на производствените линии за ножчета за бръснене. И накрая, „Атинска пивоварна“ (Heineken) е започнала инвестиционна програма в размер на 19 милиона евро за доставка на ново оборудване и създаването на нови продукти, които ще отговарят на съвременните нужди на потребителите.

 

 

Категории: мултинационални компании инвестиции JTI BAT Toyota Carlsberg Heineken
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus