Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

1,2 милиарда евро харчи гръцкия народ за кафе

22 Януари 2010 / 20:01:42  GRReporter
1051 прочитания

Гърците харчат годишно около 1,2 милиарда евро, за да си пият кафето навън с приятели, в заведение или с пластмасова чашка в ръка на улицата. Търговията с кафе се оказва и сектор, който спомага за положителния ръст на икономиката, като отбелязва всяка година повишение с 15% до 18%. Война се разгаря на пазара на кафе в Гърция, след като големите играчи в бизнеса започнаха да свалят цените на определени видове кафе.

В периода на финансова криза търговските вериги въвеждат нови практики за намаляване стойността на крайния продукт или с други думи на чаша горещо еспресо. „Когато потребителите са финансово затруднени, това засяга всички сектори на икономиката,” казва управителят на гръцкия клон на веригата Starbucks  Янис Кафлакакос. С осезателното намаление на потребителската сила на пазара, веригите за кафе и бърза закуска започват да се надпреварват да предлагат оферти за по-евтино кафе.

През 2009 година Starbucks  намали цената на чаша обикновено еспресо от 2,2 евро на 1,5 евро. В същото време представи в менюто си капучино, с по-ниска цена, но и по-малко количество. Главната цел е да запази клетите, които да си позволят същото качество на по-конкурента цена. Първоначално цената на малкото капучино бе 3,5 евро, а след намаленията в Starbucks е 2,9 евро. Във веригата EVEREST цената на кафето е по-близка до тази в другите европейски страни.  От началото на годината гръцката верига за кафе и закуски поддържа цена едно евро за еспресо в пластмасова чаша. Цената се смята особено ниска в сравнение със средната цена в Гърция, където за студено фрапе в заведенията плащаш около 3,5 евро. Кафлакакос отбелязва, че пият кафето си много по-бавно, отколкото италианците например и добавя: „Седят с часове, не е като Εspresso Βars.” Кафето в търговския комплекс Factory Οutlet до атинското летище „Елевтерос Венизелос” също е предлага кафе за едно евро. Друга маркетингова стратегия за привличане на любителите на кафе е 10 продукта за едно евро всеки. Модела бе представен на гръцкия пазар от веригата за бързо хранене и предлага също кафе и капучино само за едно евро.

Категории: ОбществоИкономикаПазариКафе
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus