Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

120 милиарда евро за Гърция чрез спасителния механизъм за три години

28 Април 2010 / 11:04:39  GRReporter
1168 прочитания

120 милиарда евро ще включва финансовият механизъм за спасение на Гърция, което е  три пъти повече от начално обявената сума. Информацията бе предоставена от членове на германката опозиция след срещата им с Доминик Строс-Кан лидер на Международния валутен фонд. Строс-Кан отказа да потвърди или отрече посочената сума, но заяви: Когато стигнем до крайна сделка с гръцките власти и се огласи тригодишна програма предложена от нас ще се огласим мерките, които трябва да предприеме Гърция и крайната стойност на заема.  Докато МВФ е в преговори с гръцкото правителство не може да потвърди никаква информация за размера и подробностите около условията на заемане.”

В същия дух отговори и германския канцлер Ангела Меркел на запитването каква сума ще отпусне Германия за участие в спасителния механизъм. „Да не говорим за числа, ще построим една тригодишна програма, когато тя е готова ще може да говорим за определени стойности,” заяви канцлерът. Ако наистина финансовата помощ към Гърция се окаже 120 милиарда евро, то две трети от сумата ще трябва да дойде от страните в еврозоната, а делът на Германия е изчислен да бъде около 16 милиарда евро.

По-рано същия ден spread-показателят на 10-годишните гръцки държавни облигации надмина кризисните 1025 базисни пункта. С други думи ако Гърция в този момент трябваше да се кредитира от международните финансови пазари, щеше да е с лихва около 13% - процент познат при кредитните карти, а не при кредитирането на държави. С финансов механизъм за подкрепа или не гръцката икономика лети стремглаво надолу след последната оценка на Standard&Poor’s, която изпрати средиземноморската страна в категорията junk или неподходяща за инвестиции. Към края на деня spread-овете отново спаднаха до 755 базисни пункта, което също не отчита ниска стойност на лихвата, но изглежда розово пред 1000-те пункта от средата на деня.

Гръцките икономически анализатори побързаха да препоръчат на гръцкия народ да си запуши ушите за нереалните оценки на чуждестранните спекуланти, а министърът на финансите Георгиос Папаконстантину категорично заяви, че не може да става дума за фалит на страната. Говорител на Eurobank EFG успокои собствениците на вложения, че няма да има проблем с ликвидността на гръцките банки и Европейската централна банка ще продължи да изкупува гръцките държавни облигации от местните банки, независимо от понижаването на рентабилността на гръцките банки и самата държава. Еврото падна на световните пазари и американският долар достигна нива около 1,31 към единната европейска валута.

Около обед Атинската фондова борса официално забрани short selling операциите за два месеца до 28 юни 2010 година, докато пазарите се успокоят. Short selling е практиката да се продават ценни книжа или securities, които не са притежание на брокера, а са взети назаем от трети лица.

В същото време в Германия пристигнаха на официално посещение ръководителят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан и председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Целта на посещението е среща с представителите на германския парламент, за да обсъдят въпроса за осигуряването на финансова помощ за Гърция. Строс-Кан и Трише ще се срещнат също така и с германския канцлер Ангела Меркел, от която очакват да се обвърже официално с обещанието, че Германия ще участва в спасителния механизъм. В по-ранно изявление шефът на МВФ подчерта, че успоредно с ползите от отпуснатата финансова помощ, „гърците трябва да изпият горчивото лекарство на икономическите реформи,” за да оздравят местната си икономика.

 

Категории: ИкономикаКризаБорсови новини гръцки външен дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus