Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

1,17 милиарда евро от международните пазари с набъбнала лихва

14 Септември 2010 / 18:09:52  GRReporter
1548 прочитания

Държавните бонове с 26-седмичен падеж донесоха на Гърция 1,17 милиарда евро, съобщиха от Държавната агенция за управление на дълга. Лихвата по сделката достигна по-високи нива от очакваните и се закова на 4,82%. За сравнение лихвата по предишната сделка със същия тип ценни книжа от 13 юли тази година струва на правителството 4,65%, което през лятото бе оценено като успех от правитлството. Нарастването на лихвата по краткосрочните бонове, като тези с 26-седмична давност не се отчита от специалистите като положителен сигнал, защото показва, че Гърция все още изглежда крайно нестабилна дори и в краткосрочен план на международните инвеститори.

От Агенцията съобщиха, че са били регистрирани и по-неатрактивни оферти на стойност 270 милиона евро, които не са били одобрени. Търгът се осъществи чрез първични дилъри, а датата на споразумението е определена за 17 септември 2010 година. В същото време през октомври изтича падежа и на други държавни ценни книжа на стойност 4,7 милиарда евро, сумите по които ще бъдат погасени поетапно. Следващият вторник 21 септември тази година агенцията за управление на външния дълг ще издаде нова емисия от бонове с тримесечен и шестмесечен падеж. В интервю пред международната новинарска агенция Bloomberg председателят на Агенцията за управление на външния дълг Петрос Харистодулу обяви, че Гърция не възнамерява да пуска в скоро време бонове и държавни облигации с по-голяма дълготрайност. Причината е, че за момента нуждите от финансиране на страната са задоволени от меморандума за финансова помощ с МВФ, ЕЦБ и ЕК, който предоставя поетапно ниско лихвено кредитиране до 2013 година.

Остра критика към правителството отправиха опозиционните сили от Нова Демокрация, които оцениха резултатите от търга като провал. Икономическият специалист на синята партия Христос Стайкурас заяви, че явно желанието на премиерът Георгиос Папандреу да възвърне доверието в гръцката икономика за пореден път е останало неразбрано от международните пазари и това явно се дължи поради водената от него политика.

Категории: ИкономикаПазариБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus