Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10 полицаи ранени след бунт на нелегални имигранти в Амигдалеза

11 Август 2013 / 10:08:40  GRReporter
856 прочитания

Около 9:30 в събота вечерта емигрантите от Центъра за задържане на емигранти в Амигдалеза въстанаха, отказвайки да се върнат в спалните помещения. Те протестираха срещу решениетоτο престоят им там да може да се удължава със срок 12 до 18 месеца. Веднага запалиха огньове, горейки дюшеци в двора, а около 10 полицаи бяха ранени след обкръжаването им в офиса на началника на службата, след като бяха нападнати с камъни и различни предмети.

 

снимка www.real.gr

Към центъра се насочиха силите за борба с масовите безредици, групата за предотвратяване на престъпления, както и четири противопожарни автомобили, за да угасят огньовете, които междувременно бяха се разпространили в много точки на сградата.

 

снимка www.real.gr

Силите за борба с безредиците използваха светлинни бомбички, както и сълзотворен газ, за да поставят под контрол разбунтувалите се и да свалят блокадата от колегите си.

 От мястото се чуваха силни викове и се носеше миризма на химически вещества  и сълзотворен газ. Според информациите,много емигранти са успели да избягат, а полицията претърсва района, за да ги открие.

 

снимка www.real.gr

Около 12:30  положението в центъра за емигранти беше поставено под контрол, пожарите бяха угасени след намесата на пожарната служба и настъпи спокойствие. Не беше изяснено обаче дали всички разбунтували се емигранти са се върнали в местата за задържане, както и дали са намерени онези, успели да избягат.

 

снимка www.real.gr

В изявление за naftemporiki.gr кметът на Ахарнес Сотирис Дурос характеризира бунта като неизбежен и напомни, че общинската власт е предупреждавала държава от много време за опасността от такива епизоди, тъй като според него условията в центъра са непоносими.

Службата за сигурност на Атика провежда разследване по случая.

До момента, в рамките на разследването са идентифицирани 41 чужденци, намесени в събитията (17 пакистанци, 9 афганистанци, 14 жители на Бангладеш и 1 мароканец), които са арестувани. Проверява се и участието на други.  На арестуваните ще бъдат повдигнати обвинения от криминален характер- нарушаване на режима на задържане, предизвикване на опасни телесни повреди, съпротива, бягство и предизвикване на щети. Арестуваните ще се явят пред районната прокуратура в Атина.

 

Категории: бунт Център за задържане на емигранти Амигдалеза полицаи сили за борба с безредиците
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus