Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10 най-често срещани грешки в при стартирането на сайт. Интернет маркетинг за начинаещи.

29 Декември 2010 / 12:12:57  GRReporter
3729 прочитания

Нека започнем от всеизвестни житейски максими, които колкото и познато и клиширано да звучат, не са станали случайно толкова популярни. Казват нещо, което поколение след поколение се е  потвърждавало всекидневно. "Можете да научите много повече от грешките си, отколкото от успехите си". Общо взето тази максима обобщава в себе си повечето известни мисли, свързани с придобиването на опит и ученето на полезни практики. Едно стъпало по-горе обаче отива мисълта, че умният човек се учи от собствените си грешки, а мъдрият - от чуждите. Стигаме и до третата максима, с която трябва много да се внимава, тъй като можем и да не стигнем никога до предходните: "Човешко е да се греши, но само магаре може да повтаря своите грешки и да е доволно от тях!" С това искам да кажа, че много хора повтарят своите грешки,

Да обобщим – като тръгва да прави нещо ново, човек непрекъснато прави грешки. А в интернет всичко се развива толкова бързо, че всяка утвърдена практика остарява преди да успее да се утвърди. Личните грешки ни карат да се огледаме и да потърсим чужд опит, както и да споделим своя.

И така, житейските максими са приложими и в интернет. Но за да минем от стъпка едно до стъпка три, трябва да видим кои са най-често срещаните грешки. Пълен напред!

1. Използване на евтин хостинг. Само защото е по-евтин не означава, че е по-добър. Всъщност, основната дума тук е надежден. Инвестицията, която ще направите и се изразява във време, пари и усилия, може много лесно да бъде преобърната, ако се окаже, че ви няма онлайн. Много внимателно преценете какъв по вид и обем трафик предвиждате, каква технология ще използвате, какви са ограниченията на различните хостинг планове, които биха ви спрели и забавили, къде е основната аудитория, към която е насочен сайта ви (в коя държава, континент).

Видно е, че толкова елементарно нещо, което обикновено се оставя за последно може да окаже огромно влияние върху вашия прохождащ сайт.

2. Мислите си, че дизайнът на сайта ви е страхотен. В наши дни в интернет има всичко - уроци, самоучители, книги... Едва ли има човек, който да се е замислял да си направи собствен сайт и да не е пробвал Photoshop или някоя друга негова алтернатива.

Това че можете да повторите няколко уроци и че сте сръчни с програмите за векторна или растерна графика, не ви прави специалисти по дизайн.

Друг много важен момент е да съобразите съдържанието на сайта си с неговия вид. Ако направите първо сайта и чак след това решите да го "пълните" със съдържание, много е вероятно да се окажете пред ситуацията да притежавате сайт, който не отговаря на нуждите ви,  да сте изхарчили отпуснатите за него средства и да сте пропилели отделеното време.

3. Въвличане в трафик схеми. Докарването на потребители на сайта ви е от основно значение. Всъщност, това е главната ви цел - да ви посещават. Независимо дали правите блог, новинарски сайт или фирмена страница целта е хората да знаят за вас и да ви четат. Няма да навлизаме в големи подробности относно оптимизацията на сайта ви, за да бъде откриваем от търсачките (search engine optimization = SEO) като Google, Bing, Yahoo и др. Много хора тръгват амбициозно, хвърлят много пари в т. нар. докарване на трафик. Много по-важно е да се замислите, с какво ще задържите вниманието на вашите посетители и ще ги накарате да запомнят сайта ви и пак да го посетят. Да,  добре насочената реклама, качествените препратки и всичко онова, което SEO може да ви донесе, е абсолютно задължително, но без качествено съдържание, сайтът ви ще се превърне само в разход за докарване на трафик от посетители, които не се задържат. Качествено = интересно, полезно, уникално.

4. Използване на възможност след възможност. Или иначе казано – не разпилявайте силите, времето и парите ви в най-разнообразни маркетинг и рекламни начинания, всяко от които обещава да е много перспективно. Всеки иска да може да направи ВСИЧКО. Но дори и най-богатите компании, които пускат нов сайт не разполагат с неограничен бюджет. Много добре трябва да прецените кое е най-доброто за вашия сайт, което можете да направите със средствата, с които разполагате. Реклама на местно ниво? Реклама в Google AdWords? SEO? Всеки специалист ще ви каже, че има задължителни стъпки, както в партия шах и след това следват ходове, които сами трябва да предприемете. Задължително се постарайте да предприемете най-общите и основни стъпки, а за следващите, направете проучване и пробвайте. Но не се хвърляйте хаотично и без ясно да сте си поставили цел и отговор на въпроса: "Какво искам да постигана с точно тази рекламна кампания или оптимизация на сайта?"

5. Подценяване на времето. По-горе беше споменато  на няколко пъти времето като основен ресурс, с който да се съобразяваме. Има много добри технологии, които дават много добри резултати, но приложими ли са за вас, ако искате да стартирате проекта си в срок? Все още се изненадвам, когато някой каже, че ще започне да пише своя собствена система за управление на съдържанието (CMS) за своя сайт. Въпросът винаги е бил дали нещо си струва да бъде направено, а не дали може да бъде направено.

Ще се изненадате колко голям е процентът на провалените начинания, по причина, че ключови елементи в тях са били изпълнявани в неопределен срок, само заради задоволството, че ще притежавате свой уникален, собствен продукт. Ако не смятате да развивате бизнес около този ваш планиран продукт, то усилията, рискът и времето, които се каните да инвестирате не си струват.

Ползвайте готови, популярни и утвърдили се продукти, а спечеленото време вложете в нещо по-продуктивно . Ще спечелите и от факта, че си гарантирате поддръжка. А продукти с отворен код, които са широко разпространени ви правят независими и от конкретна фирма.

Категории: интернет маркетинг стартиране на сайт маркетинг за начинаещи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus