Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10 на сто от гръцките предприятия в България заплашени от фалит

22 Март 2010 / 15:03:34  GRReporter
1869 прочитания

Около 10 на сто от гръцките предприятия, които работят в България са заплашени от фалит, като най-рискови са шивашките фабрики в граничните райони. Това стана ясно след срещата на министъра на заетостта и социалната политика Тотю Младенов с представители на Атинската търговска камара. В България в момента оперират близо 700 гръцки фирми, в които се трудят над 17 хиляди души.
    6 предприятия вече затвориха производството си без да изплатят предвидените в закона обезщетения на работещите в тях българи. Както от Атинската търговска палата, така и от гръцкото министерство на заетостта и социалната политика са обещали пълно съдействие за 5 от тези фирми. Става дума за фирмите Ипонема ЕОД и Бултекс в Благоевград, Марвел в Сандански, Юропиан и Дупница-Текстил.
    Собственикът на шивашката фирма Марвел Атанасиус Саридус е в нелегалност от 13 ноември. Тогава той напуснал Сандански, без да обяви фалит, а в кабинета му останали заключени всички документи и трудови книжки на близо 250 работници, повечето от които са млади майки с деца. Работниците не могат да се регистрират и като безработни, тъй като нямат никакви документи.
    Гръцките собственици на шивашката фабрика “Дупница текстил” Теохарис Канелис и Димостенис Янцикурис не са внесли уведомление за масово съкращение в Бюрото по труда. Работничките сами отишли да се регистрират. От тях станало ясно, че освободените от работа са 120 шивачки. Фабриката реално е закрита, уведомление в дирекцията от работодателя обаче не е постъпило.
    За шестата фирма, Булфанко в Кърджали, няма да може да се направи нищо, тъй като тя е ликвидирала бизнеса си и в Гърция. 150 шивачки са без заплати от септември, от януари 2009-та не са получавали ваучери за храна, а през октомври е изтекъл старият им колективен трудов договор. До момента опитите им да се споразумеят с представителя на гръцките собственици Хараламбос Пекяридис са неуспешни.
    От Атинската търговска палата са уверили българския министър на труда и социалната политика Тотю Младенов, че гръцкият бизнес продължава да смята България за най-подходящото място за инвестиции в Югоизточна Европа и е готов да направи нови инвестиции в областта на производството, медицинските и социалните услуги и на земеделието в районите в България, в които има най-висока безработица. До 20 дни камарата ще представи подробно проучване от какъв тип работна ръка ще се нуждае за тези инвестиции, за да може българското правителство да квалифицира и обучи необходимата работна ръка. Финансирането на преквалификацията на безработните ще стане от Европейския социален фонд.
    След срещата на министър Тотю Младенов с гръцкия си колега Андреас Ловердос стана ясно, че по данни на гръцката полиция в страната се трудят около 30 хиляди българи. И двете министерства обаче смятат, че истинският им брой се движи между 130 и 150 хиляди. Разликата идва оттам, че на останалите 100-120 хиляди българи работодателите не им плащат осигуровки в гръцкия НОИ. Затова двамата министри решиха да направят по-активно сътрудничеството между Инспекциите на труда в България и Гърция.
    Тотю Младенов покани Андреас Ловердос да посети България. Посещението ще се осъществи през лятото и тогава ще бъде подписано официално писмо за намерение за сътрудничество между двете ведомства.
 

Категории: гръцки предприятия в България фалити обезщетения на работницитеКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus