Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10 милиарда евро в гръцката икономика по Програмата за стратегическо развитие за 2010

15 Януари 2010 / 14:01:58  Виктория Миндова
634 прочитания

Десет милиарда евро ще се влеят в гръцката икономика по Програмата за стратегическо развитие, заяви пред журналисти министърът на икономиката, развитието и търговския флот Лука Кацели. За усвояването на държавните субсидии, министерството ще подготви нова законова рамка, която ще облекчи административните процедури по отпускането на средства. Очаква се да представянето на нови програми за финансиране на малкия и среден бизнес, както и на програмите за подпомагане земеделската дейност.

Министър Кацели подчерта, че важна роля за възстановяването на положителния икономически ритъм на местната икономика ще имат общините в цяла Гърция. Ефективното усвояване на наличните средства от фондове на Европейския съюз е един от приоритетите на правителството на ПАСОК. В речта си Кацели подчерта, че средствата по Програмата за стратегическо развитие са важен инструмент за намаляване на държавния дефицит, основна цел в плана за стабилност и развитие. В началото на февруари общинските управници ще внесат в министерството на икономиката и развитието подробни програми, по които ще кандидатстват за държавно субсидиране. На 5 март министерството ще излезе официалното разпределение на средствата за 2010 година, а до юни месец ще влезе в сила и нов закон за разпределение на държавните субсидии.

На първа среща между министър Кацели с районните управници в гръцките общини стана ясно, че ако при ефективно и добросъвестно оползотворяване на отпуснатите средства, общините-отличници ще получават бонуси. В случаите, когато отпуснатите средства не са напълно усвоени, министерството ще пренасочва средствата към други общини.

Заместник-министърът Ставрос Арнаутакис  каза, че до края на януари ще бъдат изплатени задължения към дружества и предприемачи по вече развити програми на стойност 300 милиона евро. За фискалният баланс Лука Кацели каза, че темпът на кредитиране на потребителите през 2009 година е спаднал на около 4% в сравнение с поставените от Централната банка на Гърция цели за размер от 10%. За  2010 година стойността на фискалния баланс ще е още по-нисъка от настоящия.

Категории: ИкономикаПазариПрограмата за стратегическо развитие за 2010
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus