Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

104 милиона евро лош кредит за офшорна фирма

24 Януари 2014 / 17:01:32  GRReporter
1128 прочитания

Срещу бившия шеф на Пощенската каса Ангелос Филипидис бе издадена нова заповед за арест във връзка с неправомерно отпуснати кредити на стойност 104 700 000 евро. Смята се, че това ще предизвика забавяне в процедурата с предаването на Филипидис на гръцката страна, тъй като данните от новата съдебна преписка трябва да бъдат изпратят преведени на турските власти, за да могат те да вземат решение за предаването на обвиняемия.

Изпращането на новите данни обаче е задължително, тъй като ако те не бъдат взети предвид от турското правосъдие, обвиняемият не може да бъде съден в Гърция по въпросното дело.

Новият случай, във връзка с който бяха повдигнати обвинения на общо 15 души (някои от които вече обвиняеми по предходното дело), се отнася до заеми, отпускани на фирми за недвижими имоти на Панайотис Евтимиу.

Въпросните кледити са отпускани в периода 21. 01. 2009 – 08. 04. 2009, на фирмите „ASPEN Недвижими имоти“, „ALMOND Недвижими имоти“ и „EKTASIS DEVELOPMENT“, според прокурор Попи Папандреу, без необходимите обезпечения.

Заради отпускането на тези кредити срещу Ангелос Филипидис и още осем членове на кредитната комисия в банката са повдигнати обвинения за злоупотреби. Съответно срещу бизнесмена Панайотис Евтимиу, трима членове на семейството му и двама негови сътрудници са повдигнати обвинения за съучастничество в злоупотребите и пране на пари.

В прокурорското заключение се посочва, че „ASPEN“ е получила два кредита, първият на стойност 22,4 милиона евро, а вторият за 12,78 милиона евро, „ALMOND“ е получила кредит на стойност 18,48 милиона евро, а „EKTASIS“ – 51 милиона евро.

От данните в съдебната преписка става ясно, че първите две компании принадлежат 100% на кипърски дружества, които на свой ред са собственост на офшорни фирми със седалище на Вирджинските острови и с представящи се за бенефициенти мъж и жена, вече обвиняеми по делото. Според заключението, истински бенефициент е бил Панайотис Евтимиу, заедно с членове на семейството си и на компанията „EKTASIS“.

Прокурорът посочва, че «докладите на членовете на комисията не са съдържали достатъчна оценка на поемания кредитен риск», като «не са били оценени действителните бенефициенти и тяхната способност да издържат фирмите, и не  е взето предвид влошаващото се положение на пазара на градските търговски недвижими имоти, което в началото на 2009 вече е било явно». Прокурорът посочва също така, че кредитите на „ASPEN“ и „ALMOND“ «са били отпуснати без наличието на кредитен рейтинг», и че „EKTASIS“ е била «свръхзадлъжняла още от 2007 и със значителни тежести на недвижимите си имоти».

В обвинителния акт, изготвен срещу служителите на банката, се посочва: «Ако не сте знаели, че действителният бенефициент на фирмите е бил Панайотис Евтимиу, това означава, че сте отпускали заемите за милиони на непознато за вас лице, криещо се зад офшорна фирма. И обратно, ако сте знаели, или сте предполагали, че действителният бенефициент е бил Панайотис Евтимиу, това означава, че сте отпускали заемите за милиони на лице без необходимата платежоспособност като представител на „EKTASIS“, при това вие сте му отпуснали и допълнителни суми за другите две компании. Ако сте вярвали, че бенефициенти са били въпросните лица, трябва да се отбележи, че в данъчните си декларации за 2009 жената е декларирала 7 905 евро, а мъжът – 111.949 евро».

Прокурор Попи Папандреу отбелязва, че малко след като е получила кредита в размер на 51 милиона евро компанията „EKTASIS“ се е обърнала към съда с искането да бъде включена в разпоредбите на член 99 от закона за фалитите.

И накрая, според данните в заключението, «тези кредити са използвани не за целите, за които са били поискани, като са били насочени към офшорните компании по сложни пътища, за да се прикрият следите им и криминалния им произход».

 

Категории: бивш шеф на Пощенската каса Ангелос Филипидис дело арест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus