Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

100 полицаи са убити в Гърция за последните 26 години, всяка година в акции се раняват 250

03 Декември 2010 / 07:12:39  GRReporter
3393 прочитания

Анастасия Балездрова

Към протестни действия се насочват полицаите в Гърция, които смятат, че средствата, предвидени за тях в държавния бюджет за 2011 г. са много малки. В интервю за GRReporter председателят на Общогръцката федерация на полицейските служители Христос Фотопулос обясни, че заплатите на гръцките полицаи са с 30% по-ниски от миналата година, а последно са получили повишения преди 7 години.
    „Ще организираме протестно шествие заедно с колегите от бреговата охрана и пожарникарите на 14 или на 15 декември, когато е общата стачка на големите синдикални организации”, каза Христос Фотопулос и допълни, че до тогава ще бъдат проведени срещи с лидерите на всички парламентарни сили, както и с политическото и професионалното ръководство на полицията, на които ще бъдат представени исканията и предложенията на синдикалната организация. Между исканията на федерацията на полицейските служители е преразпределението на полицейските служби, така че да не действат като бюрократични механизми и повечето от полицаите да се намират по улиците, а не затворени в офиси.
    От синдиката обръщат особено внимание на липсата на хигиена и сигурност в полицейските участъци. „Неприемливо е в арестите, които са предвидени за кратък престой на 4-5 души да се намират по 25-40 души в продължение на месеци, дори и по половин година. Ситуацията се усложни особено много в последните години поради липсата на имиграционна политика. Голям брой имигранти остават в ареста за много време при лоши условия и това освен, че създава проблеми на полицейския персонал е потъпкване на техните права”.
    От 1984 година досега са убити 100 полицаи и всяка година около 250 се раняват в акции. При все това „трудът ни не се признава като опасен”, каза синдикалистът и подчерта голямото значение, което полицаите отдават на добрата подготовка на кадрите в полицейските школи. „Искаме от там да излизат отлично подготвени полицаи, които да се отнасят по демократичен начин към хората. Искаме повишенията в йерархията да се решават по обективни качества, а изборът на главния полицейски директор да става от надпартийна парламентарна комисия, а не директно от министъра. Това бе предложението и на сегашния директор, когато още се намираше по-долу в йерархията и беше синдикалист”, каза още Христос Фотопулос.
    Начинът им на действие на новото поколение терористи и идеологическата им обосновка са двете неща, които са в центъра на вниманието на полицията. „Необходима е подготовка, за да успеем да предотвратим възможен лош развой на събитията. Очакваме изостряне на феномена, защото условията за това са благоприятни с повишението на безработицата и намалението на доходите”, прецени синдикалистът и добави: „Усещането ми е, че ще станем свидетели на големи социални протести, чиито последствия ще трябва да претърпим пак ние полицаите. Всеки път, когато системата има проблеми използва полицията като абсорбатор на социалното напрежение. Боя се, че и този път ще стане така, въпреки че ние сме против полицията да бъде използвана като механизъм за потушаване на протестите на други трудещи се. Политическите, социалните и икономическите проблеми трябва да се решават с политически мерки, а когато правителствата не могат да ги разрешат, да не крият своето безсилие зад динамичното присъствие на полицията”.

Категории: полицейски синдикати протести социални бунтове тероризъмКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus