Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

100 млн. евро за закупуване на нови камиони

23 Септември 2010 / 12:09:58  GRReporter
1483 прочитания

Правителството обмисля план да отпусне 100 млн. евро на превозвачите под формата на субсидия или косвено под формата на данъчни облекчения за закупуване на нови камиони. Паралелно с това правителството е твърдо решено, че ако шофьорите продължат протеста си по магистралите, ще вземе мерки и ще бъдат арестувани за блокиране на движението като същевремнно ще отпусне лицензи на камионите на частните компаниии да превозват товари на трети лица, за да се отпуши пазара и да тръгнат доставките на продукти.

В министерство на инфраструктурата обмислят мярката да изтеглят от употреба старите камиони и да дадат 100 млн. евро на превозвачите да си купят нови през следващите три години, докато тяхната професия все още ще е затворена. Предимство ще бъде дадено на новите собственици, които имат един-два камиони и са си купили лицензи през последните години. От министерството считат, че това ще уравновеси загубата от обезценяването на лицензите с около 60%-70%след като мине преходния период от три години.

След като вчера беше гласуван закона за отварянето на професията, превозвачите се оттеглиха от протеста си пред парламента и се запътиха към камионите си оставени по магистралите около Атина. Вчера вечерта председателите на синдикатите на превозвачите решиха, че и днес ще продължат протестите си.

Поради блоажа на пазара, вече 34 фирми в района на Атика спряха дейността си и пуснаха в отпуска своите служители, а според председателя на Централния съюз на камарите в Гърция Георгиос Касиматис, броят им е двойно по-голям като се изчислят и фримите в цялата страна. „Положението е драматично. Фирмите-износители за пореден път и като се вземе предвид лошата икономическа ситуация, не могат да обслужат договорите, които имат и да изнесат продуктите. В същото време химически заводи, фабрики за производство на боя и други не могат да получат суровини, тъй като те са заприщени в контейнерите...” заяви г-н Касиматис.

В същото време според данни на сюъюза вече се е появила липса на хранителни продукти, лекарства и горива по Цикладските острови и тези в Северно Егейско море, но и в областта на Македония. Производителите на грозде за алкохолни продукти от различни области на Гърция също имат проблем с преноса на продукцията си към заводите за алкохол в Атина и Солун, с които имат договори. Проблемите продължават да съществуват и по пристанищата като вчера на Пиреа останаха блокирани 2 850 контейнера, а в Солун – 3 000.

Стачката на превозвачите предизвика и проблем с доставката на кислород за болницата в Митилини, тъй като товарен кораб, който е трябвало да отнесе товара с кислород не е искал да изпълни превоза, тъй като е имало един-единствен камион пътуващ за острова! Администрацията на болницата се обърна към Министерство на здравеопазването, тъй като този проблем е поставил в опасност живота на пациентите. Решението е било корабът да отплава, а болницата да поеме цената от 15 000 евро за преноса на кислорода.

Категории: АктуалноОбществопревозвачи пазар продукти камиони лицензи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus